Străzile din Bacău sunt golite de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băcăuanii care au maşini pe motorină nu pot să le pornească
Băcăuanii care au maşini pe motorină nu pot să le pornească

Autoturismele care funcţionează pe bază de motorină stau îngheţate în parcare. Taxiurile s-au redus şi ele cu 40%. Din cauza frigului, numeroşi băcăuani nu-şi pot porni maşina. Service-urile auto sunt asaltate de şoferi care-şi cumpără baterii noi.

Temperaturile scăzute din ultimele zile dau dureri de cap proprietarilor de autoturisme. Pentru că o bună parte dintre ei folosesc motorină, le-a fost imposibil să-şi pornească maşina dimineaţa la -25 de grade Celsius. Combustibilul a îngheţat în rezervor, iar bateriile s-au descărcat de la frig.

„M-am chinuit foarte mult. Trei zile la rând nu mi-a pornit maşina. M-am rugat de un vecin să mă ajute să încarc bateria, dar până la urmă mi-am luat una nouă. Am maşina pe motorină şi am schimbat şi filtrele îngheţate“, ne-a spus Dan Chiţescu, un băcăuan de 36 de ani.

În aceste zile geroase, băcăuanii asaltează service-urile auto din oraş pentru a remedia afecţiunile provocate de frig. „Am peste 50 de clienţi în fiecare zi. Practic, afacerea noastră supravieţuieşte acum datorită numeroaselor comenzi“, ne-a declarat Sorin Miclea, mecanic. Majoritatea şoferilor care apelează la ajutorul mecanicilor află în final că trebuie să-şi cumpere piese noi. „Bateriile se schimbă prima dată, după care se aleg aditivi de calitate deoarece în general motorina conţine parafină şi apă şi îngheaţă la -20 de grade Celsius. Dacă şoferul ia un flacon ieftin trebuie să-l toarne tot în rezervor, dacă ia unul scump, pune doar un sfert“, a completat Sorin Miclea. Cheltuielile pentru echiparea completă a maşinii în condiţii de iarnă costă, potrivit mecanicului Cristi Tică, cam 500 - 600 de lei.

„Am mai mulţi clienţi ca niciodată“

Nici taximetriştilor nu le-a fost uşor zilele acestea. Gerul i-a forţat pe şoferii care conduc maşini pe motorină să-şi ia concediu. „În total, în Bacău circulă cam 800 de taxiuri. Doar 60% au mai rămas pe traseu“, a precizat Mihai Vasiliu, taximetrist. Unii profită de pierderea celorlalţi pentru a-şi rotunji veniturile.

„Eu sunt bucuros că am rămas mai puţini. Am mai mulţi clienţi ca niciodată. Încasez şi 250 de lei pe zi, faţă de 100 de lei cât câştigam până acum“, a spus Marian Mândiţă, şofer de taxi.

Motorina conţine parafină şi apă şi îngheaţă la -20 de grade Celsius, Sorin Miclea:mecanic.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite