Bacău: „Stranierii“ şi „Prima casă“ revigorează piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: „Stranierii“ şi „Prima casă“ revigorează piaţa imobiliară
Bacău: „Stranierii“ şi „Prima casă“ revigorează piaţa imobiliară

Acestea sunt principalele cauze care au dus la creşterea tranzacţiilor cu apartamente cu 15%

Proprietarii de locuinţe profită de reîntoarcerea acasă a băcăuanilor care muncesc în străinătate pentru a scumpi locuinţele.

Agenţii imobiliari apreciază că vânzările de apartamente au crescut cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda faptului că preţurile locuinţelor au explodat odată cu revenirea băcăuanilor care muncesc peste hotare. Potrivit agenţilor imobiliari, piaţa a fost revigorată de „stranieri“, dar şi de programul „Prima Casă“.

„Soluţiile Guvernului de a acorda credite prin programul «Prima Casă», dar şi întoarcerea celor care muncesc în străinătate au determinat o creştere a preţurilor apartamentelor, dar şi a volumului tranzacţiilor cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, ne-a declarat Florin Popovici, prim-vicepreşedinte al Consiliului Superior al Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.

„Luna aceasta am vândut patru apartamente, ceea ce e foarte bine. E bine că se mişcă ceva, indiferent care sunt motivele. Dacă băcăuanii care muncesc în Italia sau Spania s-au întors în ţară pentru a cumpăra locuinţe, tranzacţiile cu aceştia sunt binevenite“, a declarat Mirel Sebastian, agent imobiliar.

Tarifele apartamentelor variază în funcţie de vechimea blocului. Dacă vă aşteptaţi ca o locuinţă într-o clădire nouă să fie mai scumpă, ei bine, reprezentanţii agenţiilor imobiliare informează că în această perioadă tot apartamentele vechi sunt mai scumpe. Costul unei locuinţe într-un bloc construit înainte de 1989, depăşeşte cu 20% preţul unui apartament nou. „Se întâmplă un paradox cu piaţa imobilelor. Apartamentele vechi se vând mai bine decât cele noi şi asta se datorează poziţiei mai bune a clădirilor vechi ce au un vad foarte bun“, a mai precizat Florin Popovici.
Astfel, agentul imobiliar a explicat că un apartament de trei camere dintr-o clădire veche situată în zona centrală a Bacăului costă 75.000 de euro, în timp ce un apartament similar, localizat într-un imobil nou de pe strada Mioriţei este tranzacţionat la 60.000 de euro.

Preţuri orientative

Un apartament cu trei camere pe strada Mihai Viteazu sau Aleea Parcului se vinde cu 75.000 de euro, pe când în Cornişa, Mioriţei sau pe Violetelor, preţul unei locuinţe similare nu depăşeşte 60.000 de euro. Cele mai ieftine locuinţe de acest gen sunt în cartierele Narcisa, Ura sau Milcov. Aici ele se vând pentru 35.000 de euro.

Băcăuanii nu privesc în perspectivă. Majorarea preţurilor la apartamente  nu e corectă, Elena Roşca, cotnabilă.

Consider că pe timp de criză proprietarii de imobile ar trebui să mai lase din preţul de vânzare, Mihai Rusu, pensionar.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite