Bacău: Străinii sar în ajutorul copiilor cu handicap (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Străinii sar în ajutorul copiilor cu handicap (GALERIE FOTO)
Bacău: Străinii sar în ajutorul copiilor cu handicap (GALERIE FOTO)

Organizaţiile neguvernamentale din Bacău reuşesc să atragă în fiecare an zeci de voluntari străini, care se implică în proiecte umanitare.

Exemplul dat în ultimii 14 ani de Asociaţia Betania, care a reuşit să atragă milioane de euro, dar şi sute de voluntari olandezi în proiecte umanitare, este urmat acum de Asociaţia „Biggin Hill“ din Anglia, care colaborează cu Asociaţia „Robert Cole“, şi care au fost atrase în proiecte caritabile de edilii din Comăneşti.

Organizaţia are un sediu în acest oraş şi a înfiinţat un centru de zi pentru copiii cu dizabilităţi, unde aceştia învaţă să vorbească, să meargă, să trăiască normal. În aceste zile, 34 de voluntari britanici, dela organizaţia TEECH, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, muncesc la renovarea şi modernizarea clădirii în care va activa Centrul de Zi.

„Sutem din toată Anglia, stăm aici două săptămâni, timp în care muncim la renovarea sediului. Am adus două TIR-uri cu ajutoare pentru copiii cu dizabilităţi şi ne bucurăm să-i ajutăm pe oamenii de aici“, a declarat Gemma Lewis, secretar în comitetul de administraţie al organizaţiei.

TEECH este o organizaţie non-profit, care activează de peste 10 ani, iar voluntarii săi participă la proiecte în Europa de Est. "TEECH derulează proiecte vitale în comunităţi sărace, asigurând acces la facilităţi, de la apă caldă şi canalizare până la dotarea cu computere şi tehnologie. Ambiţia noastră este să îmbunătăţim condiţiile de viaţă, mobilitatea socială şi educaţia", a declarat Rob Brown, preşedintele TEECH.

Voluntarii britanici prezenţi la Comăneşti zidesc, zugrăvesc, pun gresie şi faianţă, repară instalaţiile electrice şi sanitare, cu alte cuvinte transpiră din greu, fără să se plângă. Au însă o singură dorinţă. „Sperăm că exemplul nostru va fi urmat de localnici, iar beneficiarii Centrului vor şti să respecte munca noastră şi să aibă grijă de ceea ce le lăsăm“, a mai spus Gemma Lewis.

Centrul este susţinut atât de asociaţia britanică „Biggin Hill“, cât şi de Primăria Comăneşti. De altfel, voluntarii britanici apreciază susţinerea pe care o au. „Am pus la dispoziţia fundaţiei o parte din clădire. Sprijinim asemenea iniţiative deoarece este foarte important ca şi categoriile defavorizate de populaţie să aibă acces la acest tip de resurse“, a declarat primarul Comăneştiului, Viorel Miron.

"Este un sprijin important, atât din partea celor din Marea Britanie,cât şi a Primăriei. Fiecare pas făcut, fiecare cuvânt spus de un copilaş este o bucurie uriaşă pentru noi şi ne face să ne simţimi mai împliniţi dupăo zi de muncă”, a declarat Cristina Tamaş, directorul Asociaţiei „Robert Cole” Comăneşti.

Ajutoare şi de la olandezi

Comăneştiul este unul dintre oraşele care au reuşit, în ultimii ani, să atragă investiţii din străinătate. Unele dintre cele mai importante proiecte sunt realizate în parteneriat cu autorităţi şi ONG-uri din Olanda, care au contribuit la înlăturarea efectelor inundaţiilor din 2005-2006.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite