Statul a pus lacăt pe afaceri constructorilor din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când s-au angajat la lucrări publice, mulţi constructori au crezut că au dat peste o mină de aur, dar au intrat în faliment
Când s-au angajat la lucrări publice, mulţi constructori au crezut că au dat peste o mină de aur, dar au intrat în faliment

O treime din firmele din judeţ s-au închis în ultimul an, iar altele sunt la un pas de faliment. Patronii sunt disperaţi că s-au angajat să execute lucrări publice, iar autorităţile au „uitat“ să-i mai plătească.

Administratorii firmelor de construcţii s-au bucurat când au prins contracte cu statul, dar în curând optimismul lor s-a transformat în disperare. Ei au executat lucrările, însă beneficiarii acestora, primării sau instituţii publice, nu le-au plătit nimic.

Presaţi de furnizori, dar şi de proprii angajaţi care-şi cereau drepturile, o treime din constructori au dat faliment. „Din 2009 şi până în prezent, 480 de firme din cele 1.576 câte sunt în total în domeniul construcţiilor şi-au suspendat activitatea sau au fost închise. A fost un an sumbru şi urmează unul la fel“, a subliniat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bacău.

Concedieri pe capete

Printre cei obligaţi să renunţe la afacere se numără şi Valentin Cornea din Bacău. „Am avut o firmă mică, cu o echipă de opt oameni. Doi ani am câştigat foarte bine, dar în 2009 am pierdut aproape totul. Am prins o lucrare la o primărie din judeţ, banii nu au venit la timp, n-am avut cu ce să-mi achit creditele şi am închis societatea“, a povestit Cornea. Mii de muncitori şi-au pierdut locurile de muncă.

„În ultimele luni din 2009 şi primele din acest an, am fost notificaţi de opt societăţi comerciale din domeniul construcţiilor cu privire la concedierea a 1017 persoane“, ne-a spus Daniela Balan, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Oficialii Agenţiei spun că numărul disponibilizaţilor din construcţii este mult mai mare, însă mulţi munceau „la negru“ şi, în consecinţă, n-au beneficiat de şomaj.
Supravieţuitorii

S-au menţinut doar cei care au avut clienţi de anvergură din mediul privat. „Mulţi care au lucrat cu statul s-au «fript». Norocul meu a fost că am prins un contract la Galaţi, unde construiesc o hală imensă“, ne-a mărturisit Mihai Şlic, administratorul unei firme cu vechime.

Până şi arhitecţii resimt din plin efectele crizei. „Dacă nu s-a construit, nici noi n-am avut contracte. Aşteptăm să se mai dezgheţe piaţa. Până acum nu s-a închis niciun birou de proiectare, dar au fost câteva care au făcut disponibilizări“, a subliniat Gelu Tudorache, preşedintele Ordinului Arhitecţilor.

Cine mai lucrează pe timp de criză
În momentul de faţă, în Bacău se derulează doar două mari proiecte de construcţii: Spitalul Municipal şi blocurile ANL. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă spune că piaţa a început să se „dezgheţe“ şi că se fac angajări în acest domeniu. „În ultima săptămână au fost înregistrate 120 de contracte de muncă noi, toate venite din partea firmelor mari de construcţii. Este un semn bun“, este de părere Dan Petrea, director adjunct ITM Bacău.

Mihai Tulbure, Director Camera de Comerţ Bacău: Majoritatea firmelor aflate în dificultate au avut afaceri cu statul. Au făcut lucrări, dar nu şi-au primit banii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite