Statuile din Parcul Cancicov, ţinta pasionaţilor de grafitti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptorul Mihai Bejenariu arată că bustul Cancicov a rămas fără placă explicativă
Sculptorul Mihai Bejenariu arată că bustul Cancicov a rămas fără placă explicativă

Monumentele sunt vandalizate periodic, fie cu spray-uri colorate, fie prin distrugere. Poliţiştii nu au prins pe niciunul dintre cei care vopsesc statuile cu spray-uri speciale sau le strică la adăpostul nopţii.

Sculptorul băcăuan Mihai Bejenariu a realizat bustul lui Mircea Cancicov în 1997. Turnat în bronz, monumentul se află chiar la intrarea din parcul cu acelaşi nume, pentru a fi admirat de cei care doresc să se relaxeze la o plimbare. Din păcate, de anul trecut, bustul fostului jurist nu mai are placa de marmură explicativă.

„Fie copiii au spart-o, fie cineva a furat-o sau e posibil să fi căzut singură. Poliţia Primăriei ar trebui să aibă un răspuns. Mai rămâne să ne pună pe noi să păzim lucrările de artă, mai ales că noi suntem cei care le-am realizat“, a spus sculptorul Mihai Bejenariu.

Recondiţionare amânată

Dacă statuia lui Mircea Cancivov, figură emblematică a Bacăului, nu mai are placa explicativă, busturile care îi reprezintă pe Ion Creangă şi Alecu Russo din acelaşi parc sunt mâzgălite cu spray colorat, iar varul care le acoperă s-a deteriorat din cauza vremii. Băcăuanii consideră că toate aceste monumente ar trebui recondiţionate. „Nu ne fac cinste. Arată groaznic. Probabil au fost murdărite cu un spray care nu poate fi curăţat uşor pentru că ele au mai fost văruite şi culoarea tot se vede. Oamenilor nu le mai pasă de cultură sau de istoria Bacăului, e o bătaie de joc“, ne-a spus Ramona Ghinescu, casnică. Reprezentanţii Serviciului de Patrimoniu din cadrul primăriei, care au în grijă 23 de busturi şi 3 statui în tot oraşul, nu cunosc suma exactă necesară pentru recondiţionarea monumentelor culturale în această primăvară.

„Jandarmii, poliţia şi toate organele de control ar trebui să-şi facă mai bine treaba, pentru ca monumentele să nu fie vandalizate. Există un plan de recondiţionare a acestora, dar nu ştim când va fi demarat cu exactitate şi nici câţi bani presupune acest lucru“, ne-a declarat Gavril Pircu, directorul Serviciului de Patrimoniu al Primăriei Bacău.

Nimeni nu a fost prins

În 2009, dar şi anul acesta, angajaţii Poliţiei Primăriei Bacău, deşi patrulează zilnic parcul Cancicov, nu au reuşit să prindă nicio persoană în timp ce vandaliza statuile sau busturile. „Nu am aplicat deloc sancţiuni în ultimul an şi nici anul trecut. Mulţi tineri au role şi pot murdări o porţiune în câteva secunde şi nici nu ai timp să-i prinzi. Poliţiştii patrulează în zonă“, s-a justificat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei Primăriei Bacău. Amenzile pentru vandalizare sunt până la  500 de lei.

Viorel Şova, PENSIONAR: Cred că reabilitarea monumentelor este ultima grijă a edililor. Ar trebui mai multă implicare.

Alexandra Seftean, STUDENTĂ: Persoanele care vandalizează busturile din parc sunt lipsite de educaţie. Nu le înţeleg gestul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite