Stăpânul încasărilor de la Sala Sporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile intrate în complexul sportiv din Bacău merg într-o singură direcţie
Fondurile intrate în complexul sportiv din Bacău merg într-o singură direcţie

Şeful Direcţiei Judeţene de Sport Bacău, Georgel Cojocaru, a impus ca echipele să nu primească banii luaţi pe bilete. 

Cluburile sportive din Bacău nu văd niciun leuţ din banii pe care suporterii îi achită pentru biletele de intrare la meciuri. Aceasta deoarece Direcţia Judeţeană de Sport (DJS) Bacău a decis să închirieze sala pentru antrenamente de luni şi până vineri, iar în weekend, în zilele când au loc meciuri, tot instituţia să încaseze banii din tichetele tăiate la intrare. Mai mult, instituţia percepe lunar şi chirie de la cluburile care-şi desfăşoară antrenamentele în Sala Sporturilor.

Anul trecut, a izbucnit un scandal între suporteri deoarece atât cluburile sportive, cât şi DJS-ul s-au apucat să elibereze în acelaşi timp abonamente. „Suporterii s-au trezit că sunt câte doi pe acelaşi loc. A ieşit scandal şi apoi s-a luat decizia ca fiecare spectator care intră la meci să plătească doar bilet şi să se aşeze acolo unde găseşte locul liber“, a povestit Cristian Baltă, unul dintre suporteri. În replică, Georgel Cojocaru (foto), directorul DJS Bacău afirmă că a recurs la această metodă deoarece sâmbăta şi duminica cheltuielile cu organizarea meciurilor ar creşte peste limita admisă de lege. „Aceasta este singura variantă: să încasez banii pe bilete pentru a-mi acoperi cheltuielile“, a spus Cojocaru.

Sportivii băcăuani, obligaţi să dea spectacole fără plată

Preţul biletului achitat de suporterii echipelor băcăuane de volei şi handbal băieţi şi fete intră de aproape doi ani strict în conturile Direcţiei Judeţeane de Sport (DJS) Bacău. Mai mult, echipele sunt nevoite să achite chirie pentru fiecare oră de antrenament efectuată de luni şi până vineri.

„Regulile jocului“ se schimbă sâmbăta şi duminica, atunci când au loc meciuri. Oficialii DJS Bacău refuză să mai închirieze sala cluburilor, dar încasează în schimb banii pe biletele plătite de microbiştii băcăuani pentru a intra la meciuri.

„În orice ţară normală, un procent din banii pe bilete intră în contul clubului. Aşa mi se pare normal! Eu, ca suporter al unei echipe, dau bani să văd meciul şi mi se pare firesc să plătesc spectacolul sportiv. Nu dau bani ca să mă uit la mobilierul şi terenul DJS, că doar nu e muzeu. Când vine un actor la Casa de Cultură şi închiriază sala, banii pe bilete îi ia artistul“, a comentat situaţia Ion Popa, un suporter al echipei Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău. 

Mai mult, iubitorii de sport nu pot să-şi achite abonamente pentru a vedea meciurile echipei favorite. „Eu nu înţeleg care este motivul pentru care nu putem cumpăra abonamente. Orice club vrea să-şi fidelizeze suporterii. Aşa este elegant! Vreau să ştiu că am locul meu pe care stau la toate meciurile în care joacă echipa mea favorită“, a adăugat Cristian Baltă, un alt suporter.

„De ce la noi este altfel?“
Managerii echipelor sportive recunosc că situaţia nu este normală, dar afirmă că acestea sunt ordinele venite de sus şi trebuie respectate. „Dacă vine în Bacău Adrian Copilul Minune şi face un spectacol, bănuiesc că banii îi ia el, nu DJS. Nu? De ce la noi, la sportivi este altfel?“, se întreabă Puiu Ciobanu, managerul echipei de handbal masculin Ştiinţa Municipal Dedeman.

El a mai explicat şi din ce cauză suporterii nu-şi pot plăti abonamente la meciuri. „Păi sunt entităţi diferite! Una este echipa de handbal sau de volei, alta este DJS-ul. Nu poate DJS-ul să facă abonamente pentru un spectacol realizat de o echipă sportivă, adică de o altă entitate. Pentru că a apărut această problemă, nu se mai eliberează deloc abonamente“, a explicat managerul Ciobanu.

Susţinuţi de la Bucureşti
Şi Narcisa Lecuşanu, fosta mare sportivă a Bacăului, actual manager al Naţionalei de handbal feminin, afirmă că situaţia nu este una tocmai normală. „Noi, la Naţională avem alt regim. Nu ne putem compara cu echipele mici de club. Însă, firesc este ca banii pe bilete să-i încaseze cluburile, deoarece ele oferă spectacolul sportiv“, a declarat Lecuşanu.

Revelioanele şi târgurile, prioritare la Sala de Atletism  

Şefii Direcţiei Judeţene de Sport (DJS) Bacău nu se sfiesc să aprobe găzduirea în Sala de Atletism a oricărui gen de eveniment care le-ar putea aduce bani, chiar dacă respectivele acţiuni ar putea strica suprafaţa de joc.    

La sfârşitul lui 2010, oficialii DJS Bacău au anunţat că organizează o megapetrecere la Sala Sporturilor pentru a sărbători trecerea în noul an. Revelionul „Inferno“ a fost anulat pe ultima sută de metri după ce reporterii „ADS“ au relatat că parchetul recent renovat n-ar putea rezista „agresiunii“ miilor de băcăuani care-şi anunţaseră intenţia de a participa.

Centrul de Afaceri s-a mutat la Sala de Atletism
Din afacere, Direcţia pentru Sport urma să câştige doar 1.500 de euro. Cei 5.000 de băcăuani care achitaseră deja preţul petrecerii urmau să mănânce, să fumeze şi să bea în noaptea dintre ani pe o pistă de lux destinată strict sportivilor. Sala, în care s-a investit peste un milion de lei, a fost închiriată de o firmă privată pentru organizarea petrecerii.

Contractul de închiriere a fost semnat între Georgel Cojocaru, şeful DJS, şi Dan Leonte, organizator. „N-au voie să vină cu sticle de băutură şi sarmale de acasă, dar pot cumpăra din sală băutură şi mâncare, puse la dispoziţie de o firmă de catering. N-au voie să bage în sală nici produse pirotehnice“, a spus Leonte, anul trecut, la mijlocul lunii decembrie. Cu doar câteva zile înainte de petrecere, DJS Bacău a decis să schimbe locaţia Revelionului „Inferno“, care a avut loc într-o clădire în care a funcţionat un supermarket.

Tot anul trecut, trei firme din Iaşi au închiriat sala cu 5.500 de euro şi au organizat un târg de textile. Aceasta, deşi la ieşirea din municipiul Bacău înspre Oneşti există un Centru de Afaceri, nou-nouţ, destinat organizării de târguri şi expoziţii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite