Spitalele din Bacău nu fac față noii grile de clasificare impuse de Minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea unităților medicale vor să fie trecute la gradul II însă pe hârtie acestea nu se încadrează nici la gradul III. Spitalul Județean de Urgență Bacău are de îndeplinit o lungă listă de condiții până la finele anului pentru a se plia cerințelor din gradul II.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a trimis Ministerului Sănătății propunerile de clasificare a unităților medicale din județ. Chiar dacă mai toate spitalele și-au trecut în fișa de autoevaluare ca fiind unități medicale de categoria a II-a, Mihaela Popescu, directorul DSP Bacău, crede că foarte puține dintre ele au șanse reale de a obține acest grad de competență.

Printre unitățile medicale care „s-au aruncat" la categoria a II-a se numără Spitalul Județean de Urgență Bacău (SJU) , Spitalul din Onești și Spitalul de Pediatrie din Bacău. Dacă pentru cele două unități medicale din Bacău DSP a decis să trimită dosarul la Minister cu propunerea de încadrare dorită de conducerile spitalelor, pentru cel din Onești s-a trimis cu propunerea de a primi categoria a III-a.

Cu toate acestea nici SJU Bacău și nici Spitalul de Pediatrie nu se ridică la standardele cerute de Minister pentru a primi gradul II. „SJU Bacău nu are secție de pneumologie și de pediatrie. Are mai puțin de 5 la sută pacienți internați în decursul unui an din afara județului. În acest moment nu se clasifică la categoria a II-a. Aceleași cerințe sunt valabile și pentru categoria a III-a", a spus Mihaela Popescu.

Condiții dure pentru îndeplinirea obiectivului

Situația Spitalului de Pediatrie este și mai complicată. Acestuia îi lipsesc cabinetele de ortodonție și ginecologie la care se adaugă și lipsurile înregistrate în dreptul SJU Bacău.

„Aproape sigur Spitalul de Pediatrie va fi trecut la categoria a V-a. Singura lui șansă să primească măcar categoria a III-a este să se unească cu SJU Bacău", a mai spus Mihaela Popescu. Cu toate că pronosticul directorului DSP este unul pesimist, Dan Stoica, managerul SJU Bacău are o cu totul altă părere.

„Există o excepție în lege care spune că dacă, la mai puțin de 5 kilometri de spital, se află o unitate medicală de pediatrie și una de pneumologie atunci nu mai este necesar să le avem și noi. În cazul nostru ele există", a spus Dan Stoica. Cu toate că optimismul domină în rândul conducerii SJU până la 31 decembrie unitatea medicală are de bifat câteva realizări dacă vrea să-și vadă visul îndeplinit.

„Trebuie să mărească procentajul persoanelor internate din afara județului, să rezolve cu secția de pediatrie și pneumologie și să-și înființeze un departament de cercetare și dezvoltare științifică medicală", a explicat Mihaela Popescu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite