Specialistul de pe locul V în campania "Doctorii cu care Bacăul se mândreşte" Ludovic Biro: „Neurologia e o specialitate fixă, precum matematica!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurologul Ludovic Biro
Neurologul Ludovic Biro

„Adevărul“ vă prezintă, începând din 7 noiembrie, poveştile finaliştilor din campania „Doctorii cu care Bacăul se mândreşte“. Neurologul Ludovic Biro (64 de ani), medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, ocupă locul cinci în topul realizat de „Adevărul“ de Bacău.

Este parolist şi nu acceptă întârzieri de niciun minut. Calculat şi elegant. Un munte de om, răbdător şi mereu calm. Nu se enervează niciodată şi o discuţie cu doctorul Biro este ca o terapie de relaxare. Afirmă cu mândrie că una dintre calităţile sale este corectitudinea, dusă până la extrem. Se mândreşte că este ardelean şi spune că Bacăul l-a „adoptat" după ce a terminat Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş.

Citeşte şi: STOP VOT Băcăuanii și-au votat medicii cu care se mândresc

S-a îndrăgostit iremediabil de medicină când, înaintea facultăţii, a frecventat Şcoala Tehnico-Sanitară din Târgu Mureş. Timp de şase ani a fost şi student şi asistent neurolog. „Mergeam şi la cursuri şi la serviciu. Eram asistent medical la o clinică de neurologie din Târgu Mureş. Medicii îmi arătau toate cazurile deosebite. După o lună făceam deja gărzi. Facultatea de Medicină mi-a plăcut foarte mult. Acolo am aprofundat şi mi-am perfecţionat ceea ce ştiam de la Şcoala Tehnico-Sanitară", a povestit neurologul Biro.

A urmat apoi specializarea la Bucureşti, la Spitalul „Gheorghe Marinescu". A fost medic generalist la Ardeoani, apoi la Tescani. Doctorul Biro este convins că specialitatea sa este cea mai interesantă latură a medicinii. „Neurologia nu e neapărat frumoasă! E interesantă! E o specialitate fixă, precum matematica. De oriunde o priveşti, se potriveşte. Fiecare semn are alt semn cu care se încrucişează. Totul se leagă!" a afirmat medicul Biro.

Nu-şi mai aminteşte câţi oameni bolnavi i-au trecut prin mâinile sale, în cei 35 de ani de carieră. Se întâlneşte cu drag cu pacienţii pe care i-a pus pe picioare, dar faţa i se întristează brusc atunci când îşi aminteşte de oamenii pe care nu i-a putut salva. Este modest şi susţine că în munca sa are nevoie, de fiecare dată, de ajutorul naturii şi al norocului. "Nu e uşor să fii neurolog! Uneori vin oameni extrem de bolnavi, însoţiţi de familii disperate. Sunt situaţii când de la prima consultaţie îmi dau seama că pacientul nu mai are nicio şansă, însă familia speră şi se agaţă de acea speranţă, ca de un fir de aţă, până în ultima clipă. Atunci îmi e cel mai greu!", se întristează medicul.

Spune că specialitatea sa nu este doar una fixă ci, în acelaşi timp şi una complexă. „Uneori sunt două-trei boli care au săpat până să ajungă la probleme neurologice. Fiecare caz are istoria lui", a afirmat medicul Biro.

Râde şi îşi aminteşte despre cazuri care mai de care mai ciudate. Nu-şi poate scoate din minte situaţia unui copil care la şase ani făcea crize de epilepsie. L-au dus părinţii la tot felul de analize din Bucureşti până la Viena şi nimeni nu i-a dat de cap. "La un moment dat a venit taică-su la mine şi mi-a zis că fiul său face crize doar atunci când mănâncă usturoi. M-am mirat! Mi-am dat seama însă că, undeva, omul are dreptate. Am luat-o pas cu pas şi am descoperit secretul. De fapt avea helmintează intestinală (n.r. - viermi intestinali). Atunci când mânca usturoi, viermii erau deranjaţi şi fabricau substanţe ce îi provocau aceste crize. Acum e om în toată firea, e sănătos. E inginer!", a povestit doctorul.  Cu toate că este unul din cei mai cunoscuţi medici băcăuani, neurologul afirmă cu mâna pe inimă că cea mai mare realizare a sa este familia.

Fiica sa, Şarolta, este medic endocrinolog şi Adorjan neurolog, ca şi el. Este fascinat de nepoţii săi Mara de 9 ani şi Matei de 5 ani.

După 35 de ani de carieră, medicul Ludovic Biro afirmă clar şi răspicat: „Mi-a plăcut medicina, îmi iubesc meseria şi am trecut prin toate: şi bune şi rele!"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite