Specialistul de pe locul III în campania ”Doctorii cu care Bacăul se mândreşte” Dragoş Ungureanu: „La un moment dat sănătatea nu mai ţine de medicină, ci de Dumnezeu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dragoş Ungureanu
Medicul Dragoş Ungureanu

Adevărul vă prezintă, începând din 7 noiembrie, poveştile finaliştilor din campania „Doctorii cu care Bacăul se mândreşte". Dragoş Ungureanu  (43 de ani), medic primar al Ambulatoriului de specialitate Pneumologie Bacău, ocupă locul trei în topul realizat de „Adevărul" de Bacău.

În cei 13 ani, de când este medic în municipiul Bacău, i-au trecut prin mână peste 50.000 de pacienţi. Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, promoţia 1994 şi a două specializări, medicină generală adulţi (3 ani) şi pneumologie (5 ani), medicul Dragoş Ungureanu afirmă că stăpâneşte o meserie foarte grea dar în acelaşi timp extraordinară. „Când am teminat facultatea, vroiam o specialitate medicală, nu chirurgicală. Recunosc că mi-ar fi plăcut să fac cardiologie însă, în cele din urmă, am ales bolile respiratorii" a afirmat doctorul Ungureanu.

Citeşte şi: Vladimir Corneleac: „Cel mai fascinant e să ajuţi o femeie să devină mamă”

Nu ezită să povestească că a trecut prin mari sarcificii ca să ajungă la acest nivel. „Nu am trăit la maxim adolescenţa. La fel a fost şi când eram adult tânăr. A fost multă muncă şi sacrificii. Târziu mi-am dat seama că societatea nu-ţi va returna niciodată acele sacrificii" se confesează medicul Ungureanu. Suţine, în schimb, că marele avantaj al meseriei sale este că niciodată nu se plictiseşte. „Niciun om nu semănă cu altul şi acest lucru e dat de unicitatea fiinţei umane. De multe ori poţi să ai reale satisfacţii umane. De multe ori ajungi un martor la minunile lumii. Am întâlnit cazuri care aparent ar fi avut un final tragic, dar în final s-au rezolvat frumos. Uneori, un dignostic nu mai ţine de progresul medicinei, ci de Dumnezeu. Aceeaşi schemă de tratament dă rezultate diferite de la om la om. Nu există boli, ci există doar bolnavi. Eşecul ţine de individualitatea fiinţei umane" a spus cu convingere medicul Dragoş Ungureanu.

Citeşte şi: Ludovic Biro: „Neurologia e o specialitate fixă, precum matematica!”

Este dezamăgit, în schimb, că investigaţiile de rutină au anumite limite. „Deşi rezultatele analizelor par normale, te trezeşti la un moment dat cu o nenorocire. Mă marchează când văd copii sau tineri, aflaţi în situaţii iremediabile. De aceea, sfătuiesc pe toată lumea ca, la cel mai mic semn, să vină către medic", concluzionează medicul. El afirmă că de cele mai multe ori un diagnostic corect în pneumologie se pune nu doar în urma unor investigaţii medicale, ci şi în urma studiului istoricului bolilor familiei la care se adaugă simţul, măiestria sau chiar arta medicului. Cea mai mare realizare pe plan profesional o consideră faptul că împreună cu colegii săi a reuşit să aducă băcăuanilor servicii de foarte bună calitate. „Noi, în Bacău, avem specialişti în boli respiratorii foarte buni. Suntem comparabili cu clinicile mari din ţară".

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite