Spărgătorii de apartamente se antrenează pentru Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai adesea, spărgătorii intră în locuinţe prin forţarea yalei
Cel mai adesea, spărgătorii intră în locuinţe prin forţarea yalei

Poliţiştii le recomandă băcăuanilor care pleacă în vacanţă să-şi lase casa în grija vecinilor. Conform statisticilor, anul acesta s-a înregistrat cel puţin o spargere de locuinţele a celor care stau la bloc.

Oficialii Poliţiei avertizează că spărgătorii de locuinţe nu au vacanţă şi se aşteaptă ca numărul „loviturilor“ date de aceştia să crească spectaculos în perioada Sărbătorilor. Oamenii legii spun că sărăcia generată de criza financiară este principalul factor favorizant şi că îi poate determina pe hoţi să capete un curaj nebun.

„Recomandarea noastră către băcăuanii care vor să-şi părăsească domiciliile de Sărbători este să roage un vecin să le supravegheze locuinţele. Cum la sfârşit de an se mai umblă cu ursul sau capra, este bine să nu fie permis accesul persoanelor străine în locuinţe, indiferent de conjuctură“, spune comisarul-şef Valerica Manole, şeful Serviciului Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău.

La cele mai multe spargeri de locuinţe care s-au înregistrat în municipiul Bacău hoţii s-au orientat, mai ales, către apartamentele unde ştiau că găsesc bani şi bijuterii. Nicio ţintă nu a fost aleasă la întâmplare, după cum nici infractorii nu acţionează fără să studieze în amănunt locul. „Pe mine m-au jefuit cât am fost plecat la muncă în Italia. Au aflat probabil că nu sunt acasă şi credeau că am bani mulţi şi bijuterii. Nu prea au avut ce să fure, dar au stricat uşa şi au răscolit casa“, ne spune Ion M., una dintre victime. 

Nicio zi fără un jaf

Ţinând cont de statisticile poliţiei, se poate spune că în fiecare zi a acestui an a fost jefuit cel puţin un băcăuan. Principalele moduri de operare ale hoţilor sunt forţarea butucului, escaladarea pereţilor, ruperea butucului, folosirea de chei potrivite sau chiar legarea de prietenii cu diferiţi membri ai familiei.

„De mare importanţă sunt datele furnizate de către vecini. Cu regret spun că, în majoritatea cazurilor, se sparg uşi din lemn masiv şi se transportă bunuri voluminoase fără ca vreun vecin să se sesizeze despre acest lucru“, mai spune comisarul-şef Manole.

Doar opt furturi au rămas nesoluţionate

Oamenii legii recomandă băcăuanilor care locuiesc la etajele I sau IV să nu plece de acasă fără să închidă ferestrele, iar în cazul în care au fost călcaţi de hoţi, să nu atingă niciun bun din casă până când nu ajung la faţa locului poliţiştii.

În primele 11 luni din 2009, la nivelul judeţului au fost comise 413 furturi din locuinţe, din care 8 au rămas cu autor necunoscut. 224 de infracţiuni s-au produs în municipiul Bacău.

Alexandrina Ciuche, PENSIONARĂ: De asta nu plec de acasă niciodată, că mi-e frică de hoţi. Mai bine stau acasă, fără grijă.

Nina Roman, consultant asigurări: E bine ca băcăuanii să-şi asigure casele. Niciodată nu se ştie ce se întâmplă.   

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite