Şomerii fac rând la cursuri de recalificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile de la Forţele de Muncă sunt gratuite pentru şomeri
Cursurile de la Forţele de Muncă sunt gratuite pentru şomeri

Peste 200 de persoane învaţă o meserie nouă pentru a avea şanse mai mari să-şi găsească un loc de muncă. Anul trecut, 1.400 de băcăuani au urmat cursuri de recalificare la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar jumătate dintre ei şi-au găsit un post.

În câteva săptămâni de la începutul anului, la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău circa 200 de şomeri s-au înscris la cursuri de recalificare.

După ce au rămas fără serviciu în urma concedierilor sau au absolvit o şcoală fără perspective de viitor, băcăuanii îşi încearcă din nou norocul, pregătindu-se pentru noi meserii. „Anul acesta avem mai multe solicitări ca niciodată. Şi anul trecut pe vremea aceasta a fost aglomerat, însă nu ca acum. Numărul mare de concedieri i-a adus pe oameni în pragul disperării. Ei caută să se reangajeze cu orice preţ“, ne-a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.

Învaţă să gătească şi să folosească calculatorul

La Centrul de Formare Profesională din oraş se derulează cursuri pentru cei care vor să obţină diplome de lucrători în comerţ, ospătari, bucătari, zidari, dulgheri, dar şi operatori pe calculator. Dacă pentru băcăuanii care primesc şomaj aceste cursuri sunt gratuite, pentru cei care nu primesc indemnizaţii formarea profesională costă între 200 şi 400 de lei. „Se predă între două şi patru luni pentru iniţiere şi între cinci sau şase luni pentru recalificare. Mulţi dintre cursanţi sunt abia ieşiţi de pe băncile şcolii şi n-au găsit încă de muncă“, a explicat Daniela Bălan.

Lista înscrierilor rămâne deschisă şi în următoarele luni pentru persoanele care vor să înveţe contabilitate, tâmplărie sau vor să devină inspectori de resurse umane. „Până în prezent cele mai căutate au fost cursurile de zidărie şi operatori pe calculator“, a spus reprezentanta AJOFM.

În 2009, 687 de persoane s-au reangajat după ce au absolvit cursurile de recalificare, aproape jumătate din numărul înscrişilor. „Anul trecut aproximativ 1.400 de şomeri au urmat cursuri, iar 50 la sută s-au reangajat“, ne-a explicat Ovidiu Ţicău, reprezentant AJOFM. Persoanele care s-au recalificat spun că pentru ei, diploma le-a uşurat căutarea unui loc de muncă. „Am învăţat noţiuni de contabilitate cât timp am fost şomeră. Mi-a fost uşor să mă angajez mai apoi ca asistent manager“, ne-a declarat Oana Mihalcea, o fostă cursantă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite