Bacău: Şoferii băcăuani merg tot mai rar la service

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Şoferii băcăuani merg tot mai rar la service
Bacău: Şoferii băcăuani merg tot mai rar la service

Majoritatea conducătorilor auto preferă mecanicii particulari

Marile service-uri din Bacău au înregistrat anul acesta încasări mai mici chiar şi cu 50% faţă de anul trecut.

Cifra de afaceri a serviceurilor auto din Bacău a scăzut drastic în 2009. Dacă în anii anteriori administratorii unor astfel de afaceri de abia reuşeau să facă faţă solicitărilor, acum se mulţumesc şi cu  trei clienţi într-o singură zi.

„Nu pot divulga cifra exactă, dar pot spune deschis că au scăzut încasările cu cel puţin 50% faţă de anul trecut. Persoanele fizice preferă să îşi repare maşinile la service-uri mici, iar la noi vin doar clienţii firmelor de asigurări“, a mărturisit Ciprian Aioanei, şef atelier auto la IATSA Bacău. Şansele de redresare a afacerii, cred aceştia, sunt destul de mici, cel puţin până la mijlocul anului viitor.

Dumping-ul, singura soluţie de a ieşi din criză

Preţurile mici praticate de service-urile fără pretenţii îi atrag ca un magnet pe proprietarii de maşini, iar cursa pentru supravieţuire este dificilă pentru reprezentanţele oficiale.

„Am mai redus din preţuri, dar nici acest lucru nu ne-a ajutat foarte mult. O revizie simplă la noi ajunge cam la 300 de lei. Aici intră şi preţul consumabilelor“, a mai spus Aioanei. Loviţi şi ei de criză, şoferii au fost, se pare, ceva mai ingenioşi în a depăşi situaţia. Soluţia aleasă de ei pentru a reduce costurile cu reparaţia maşinii presupune însă o doză de risc, dar şi de pricepere în ale mecanicii.

„Îmi cumpăr piese şi îmi repar singur maşina. Când nu mă descurc, apelez la un amic care este mecanic auto şi o repar la el în curte. În ambele situaţii costurile sunt mult mai mici decât la un service“, a explicat Costel Dâlcu, taximetrist. Totuşi, un lucru îi macină pe proprietarii de maşini. Chiar dacă au găsit metoda ocolirii service-urilor cu pretenţii, nu au găsit soluţia pentru a obţine garanţie pe lucrările efectuate de către amicii binevoitori.

„Ăsta este riscul pe care trebuie să ni-l asumăm. Din păcate, la acest capitol nu avem ce face. Lipsa de bani te obligă să apelezi şi la situaţii pe care nu le-ai fi acceptat în alte condiţii“, ne-a mai spus Dâlcu.

Cât costă o revizie auto

Cine optează pentru un service autorizat va scoate din buzunar, pentru o revizie valabilă un an de zile, între 300 şi 500 de lei, în funcţie de model. Pentru cei care îşi lasă maşina pe mâinile unui mecanic particular, preţurile scad simţitor, în cele mai multe cazuri ele fiind la jumătatea celor practicate în service-uri.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite