Bacău: Slujbe rapide pentru rău-platnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Slujbe rapide pentru rău-platnici
Bacău: Slujbe rapide pentru rău-platnici

Într-un sat băcăuan, enoriaşii care nu achită dările către biserică au parte de înmormântări făcute pe fugă, fără predică. Neculai Barcan (61 de ani), preot de aproape 30 de ani în satul băcăuan Slobozia, este extrem de riguros în privinţa contribuţiei pe care enoriaşii o achită către biserică.

Băcăuanii din satul Slobozia care nu achită către biserică suma anuală în valoare de 50 de lei au parte de o înmormântare pe fugă, fără predică, chiar „împănată” cu critici aduse mortului de pe marginea gropii. Sătenii din Slobozia s-au săturat de spiritul întreprinzător al feţei bisericeşti şi l-au filmat pe acesta în timp ce oficia o slujbă de înmormântare.

Acum, faceţi şi mofturi? Plătiţi întâi contribuţia pentru decedat, că n-a plătit un leu în 20 de ani. Ce predică să-i fac? Tot în pământ ajunge!”, le-a spus preotul rudelor unui bătrân decedat, care îi reproşau că îşi bate joc de înmormântare şi de durerea lor. Reproşurile erau făcute chiar în timpul slujbei de înmormântare, iar localnicii l-au filmat pe preot cu un telefon mobil.

Sătenii sunt revoltaţi. „Eu n-am plătit contribuţia, pentru că n-am avut bani, iar dacă mor, să mă pună pe marginea apei şi să mă acopere cu urzici! Cine nu plăteşte nu e îngropat de preotul nostru!”, spune Vasile Alexe, enoriaş în parohia părintelui Neculai. Şi Gheorghe Rusu crede că „nu este normal să pună condiţia asta ca să ne înmormânteze”.

„E o problemă internă“

Întrebat cu privire la aceste practici, dar şi la acuzaţiile aduse de către săteni, preotul Neculai Barcan recunoaşte că este mai puţin atent cu cei care nu au contribuţia achitată la zi.

Nu interesează pe nimeni cum ne organizăm noi! Răspund doar în faţa superiorilor mei. Predica oricum nu e obligatorie. Dacă decedatul nu a fost om bun, a fost un huligan şi a făcut prostii, ce să spun frumos despre el? Nici n-a dat bani! Trebuie să dea bani dacă vrea predică. Asta e o problemă internă”, ne-a declarat Neculai Barcan. „Eu nu spun că nu îngrop omul, dar e normal să ţin cont şi de cât a plătit”, a mai adăugat părintele Neculai.

Contribuţia stabilită de consiliul parohial este de 50 de lei pe an pentru fiecare familie. Preotul ţine o evidenţă exactă a celor care nu plătesc, deşi plata ar trebui să fie benevolă.

Primarul cunoaşte situaţia, dar spune că, într-o localitate foarte săracă, fiecare instituţie încearcă să colecteze sumele aşa cum poate. „Sunt mulţi oameni săraci. Şi noi avem probleme la strângerea impozitelor locale. Sperăm că din partea preotului este o simplă ameninţare, dar serviciile trebuie să le onoreze”, a declarat primarul Teodor Popa.

Episcopia vrea sesizare

Episcopia Romanului intervine în asemenea cazuri numai dacă primeşte o sesizare scrisă de la locuitorii din sat. „Locuitorii nemulţumiţi de preot trebuie să facă o sesizare scrisă către Episcopie, în care să precizeze ce i-a nemulţumit. Noi trimitem apoi o adresă la protopop, se analizează situaţia la faţa locului, se discută cu preotul în cauză şi se stabilesc măsurile necesare”, ne-a declarat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite