Şi-a luat maşină din amenzi încasate de la bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Vasile Botomei se laudă cu Mercedesul de 14.000 de euro cumpărat din bani publici
Avocatul Vasile Botomei se laudă cu Mercedesul de 14.000 de euro cumpărat din bani publici

Primăria Bacău a fost obligată de judecători să-i plătească avocatului Vasile Botomei peste 400.000 de lei. . Contribuabilii băcăuani suportă amenzi de sute de mii lei din cauza refuzului primarului Stavarache de a elibera autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile comerciale ale lui Botomei.   

Nu mai puţin de 420.000 de lei au fost transferaţi până acum din bugetul local al municipiului Bacău în conturile avocatului Vasile Botomei. Suma ar putea să crească, iar primarul Romeo Stavarache s-ar putea alege cu dosar penal.

Paguba este generată de un conflict între primar şi avocat, pornit în 2004. Atunci, Botomei a solicitat Primăriei să-i elibereze autorizaţii de funcţionare pentru două spaţii comerciale. Cum municipalitatea nu i-a aprobat cererile, avocatul a apelat la judecători pentru a soluţiona problema.

Amendă de 50 de lei pentru o zi de întârziere

„Primarul Stavarache nu avea niciun motiv să nu acorde autorizaţii. A fost practic o ambiţie personală în această chestiune“, este de părere Vasile Botomei. La aceeaşi concluzie au ajuns şi judecătorii care s-au ocupat de caz. Ei au emis o hotărâre potrivit căreia primarul este obligat să acorde autorizaţie de funcţionare spaţiilor avocatului.

Tot instanţa a hotărât că, pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea hotărârii judecătoreşti, Primăria trebuie să plătească o amendă de 50 de lei. Astfel, în 2007, Botomei a apelat la un executor judecătoresc şi a obţinut din bugetul Primăriei 150.000 de lei, reprezentând cuantumul amenzilor şi a daunelor materiale. „Mi-am făcut nunta cu aceşti bani. Toţi invitaţii mei s-au distrat fără niciun leu“, se laudă avocatul.

Primarul Bacăului a perseverat în hotărârea de a nu-i emite autorizaţii de funcţionare avocatului, iar încăpăţânarea edilului a fost plătită, din nou, de contribuabili. În 2008, Botomei a cerut din nou executorilor să recupereze amenzile neplătite de municipalitate şi „a mai stors“, astfel, 50.000 de lei din bugetul local. „Manevra“ s-a repetat din nou anul trecut. „În 2009, am încasat, mulţumită ambiţiei primarului Stavarache, alţi 220.000 de lei. O parte din bani am investit-o într-o maşină, care m-a costat 14.000 de euro“, spune Vasile Botomei.

Acesta nu s-a mulţumit doar cu banii. I-a făcut primarului şi plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti şi abuz în serviciu.

Primarul, cercetat penal de procurorii băcăuani

Iniţial, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău au dispus neînceperea urmăririi penale. Zilele trecute, însă, judecătorii au concluzionat că procurorii s-au pripit când au dat soluţia de NUP dosarului primarului, iar cercetările vor fi reluate.

Primarul Stavarache refuză să discute cu presa subiectul. „Noi avem procese cu Botomei în care contestăm calitatea sa de avocat, dar şi pentru recuperarea unor sume din banii luaţi din Trezorerie“, a precizat Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău. 

Botomei, un avocat controversat
Vasile Botomei este unul dintre cele mai controversate personaje din Bacău. El şi-a înfiinţat propriul Barou, pe care l-a înregistrat la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Aceeaşi strategie a folosit-o şi cu sigla actualului partid de guvernământ, pe care a înregistrat-o fiscal imediat după constituire. Botomei a dat în judecată 60 de magistraţi pentru că, anul trecut, în luna iulie, au făcut grevă. Cu primarul Stavarache şi Consiliul Local avocatul are peste 10 procese pe rol.                    

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite