Se surpă pământul în judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Zemeş sunt monitorizate zece zone unde terenul o ia la vale fără întrerupere şi pune în pericol viaţa oamenilor. La începutul săptămânii trecute, o altă alunecare de pământ din comuna Mărgineni a lăsat fără apă potabilă patru sate.

Precipitaţiile abundente căzute în ultima perioadă dau frisoane localnicilor din zonele judeţului Bacău predispuse la alunecări de teren. Printre cei care au crezut că le-a sunat ceasul se află şi Natalia Enea, o bătrână în vârstă de 82 de ani, din Moineşti. După ultima ploaie cu găleata, femeia s-a trezit cu un mal de pământ proptit în casă.


A crezut că moare


„Am zis că atât mi-a fost. Eram convinsă că toată agoniseala mea de o viaţă va fi făcută una cu pământul“, a spus bătrâna. Până să se întâmple o nenorocire au intervenit pompierii, care au evacuat femeia şi câteva acareturi din casă. „Am luat legătura cu E.ON pentru debranşarea locuinţei de la reţeaua cu energie electrică“, ne-a declarat locotentent colonel Cătălin Felegeanu, adjunctul ISU Bacău.


Autorităţile din Moineşti s-au mobilizat imediat pentru a aduce situaţia sub control. „S-a refăcut infrastructura drumului şi nu a fost nevoie să se ajungă la evacuarea locatarului din imobilul ameninţat de alunecările de teren. Malul a fost consolidat şi sperăm să nu mai fie niciun fel de probleme“, a spus Viorel Ilie, primarul din Moineşti.


Fără apă potabilă în 4 sate


Săptămâna trecută şi drumul judeţean 252 din comuna Parincea a fost afectat de o alunecare de teren, care a distrus carosabilul pe o porţiune de câţiva metri.


„Problema e că în aceeaşi zonă se constată o altă pornire de alunecare a părţii carosabile pe o lungime de şase metri“, a adăugat adjunctul ISU Bacău. Porţiunile distruse au fost semnalizate, iar autorităţile judeţene aşteaptă să se facă vreme bună pentru a se apuca de refacerea şoselei.


Tot vremea ploioasă din ultima vreme a determinat alunecarea unei fâşii de teren de 20 de metri, chiar lângă drumul naţional care traversează comuna Mărgineni. Pământul care s-a surpat a rupt conducta de alimentare cu apă, iar oamenii din patru sate au rămas fără apă la robinete.

___________

Cea mai gravă alunecare de teren, în 1992
Cea mai afectată de alunecările de teren este comuna Zemeş. În 1992 au fost făcute una cu pământul 27 de gospodării şi o şcoală. În 2005 au fost distruse alte 4 case, iar 29 au avut nevoie de reparaţii. Autorităţile spun că în momentul de faţă sunt monitorizate încă 11 zone predispuse la alunecări de teren.       

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite