Schiorii băcăuani sunt exilaţi prin alţi munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasionaţii sporturilor de iarnă din Bacău ajung să facă schi extrem prin pădure
Pasionaţii sporturilor de iarnă din Bacău ajung să facă schi extrem prin pădure

Autorităţile judeţene spun că au depus încă din 2007 un proiect pentru obţinerea unei finanţări în vederea construirii unei pârtii la Slănic Moldova.   

Şi în această iarnă, în staţiunea Slănic Moldova săniuţele şi sacii de nailon vor fi singurele soluţii pentru amatorii de distracţie pe zăpadă. Deşi au promis construirea unei pârtii de schi, autorităţile judeţene n-au putut duce la capăt obiectivul.

„De Sărbători era nemaipomenit dacă aveam şi pârtia de schi. Avem zăpadă din belşug, dar ce folos?! Noi facem turism, dar pentru unul de calitate trebuie să avem de toate“, spune Andrei Şerban, primarul din Slănic Moldova.
Şefii judeţului nu se simt vinovaţi pentru întârzierea proiectului „Schi Parc Slănic Moldova“, gândit încă din 2004.

Derdeluşul de la Măgura va ajunge pârtie de schi

„Am depus un proiect  spre evaluare şi finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) din 2007. Costul acestuia este de aproximativ 6 milioane de euro, din care jumătate va fi contribuţia Consiliului Judeţean“, explică Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău. Acesta spune că proiectul nu a fost încă analizat, dar se aşteaptă să fie construită pârtie la Slănic iarna viitoare. Aceasta ar urma să aibă doi kilometri lungime, telescaun, tunuri pentru zăpadă artificială şi instalaţie nocturnă.

„Această pârtie va relansa staţiunea din punct de vedere turistic, pentru că mulţi vizitatori din ţară şi de peste hotare ar veni la noi“, crede primarul Şerban. 

O altă pârtie de schi va fi amenajată la doi paşi de municipiul Bacău, chiar pe dealul de la Măgura, după un proiect privat. „Ideea mi-a venit după ce am văzut foarte mulţi băcăuani ieşind cu săniuţa sau chiar cu nailoanele pe Măgura. Am un teren potrivit pentru aşa ceva şi m-am gândit să-l amenajez“, spune Vasile Păun, întreprinzător.

Investiţia privată, stopată în fază incipientă

Omul de afaceri a apucat doar să niveleze pârtia în cursul verii, după care a stopat brusc investiţia. Păun susţine că a fost afectat de criza economică, dar că are planuri să reia proiectul în 2010. „Vreau să fac o pârtie de schi şi una de săniuş. M-am gândit şi la un teleschi, iar atunci când se vor materializa toate acestea, voi angaja chiar un monitor de schi pentru tinerii care vor să înveţe“, precizează Vasile Păun.

Investiţia omului de afaceri băcăuan în pârtie depinde de aprobarea unui proiect pe care acesta îl va depune la anul pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile. Până atunci, băcăuanii sunt nevoiţi să-şi facă iarna la schi în staţiuni din alte judeţe.   

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite