Bacău: Portret/Sebastian Sascău a străbătut Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă că-i place să colinde lumea pe bicicletă, băcăuanul este un alpinist înfocat. El a urcat, vara sau iarna, pe aproape toate masivele din ţară.

A iubit sportul dintotdeauna şi chiar l-a practicat cu mare dăruire şi rezultate excelente. Deşi numără doar trei decenii de viaţă, palmaresul lui Sebastian Sascău este impresionant. „În tinereţe am făcut sport de perfomanţă. Chiar am fost campion naţional, în 1999, la proba de ştafetă 4X200 m. Acum mă limitez doar la alpinism şi la cicloturism“, ne spune Sebi. Şi-n aceste domenii, bărbatul excelează.

Cu bicicleta la 2.700 de metri 

El a colindat aproape toţi munţii din România, atât pe timpul verii, cât şi iarna. A fost în Făgăraşi, Bucegi, Retezat şi Piatra Craiului. De asemenea, Sebi Sascău şi-a înscris numele şi-n cartea de onoare a cluburilor de alpinism din Bacău, „Alpin Club“ şi „Veniţi cu noi“. Însă, un loc aparte în inima sa ocupă cicloturismul. Puţine regiuni din ţară au scăpat fără ca Sebi să nu le admire frumuseţea de la înălţimea şeii de bicicletă.

„Cicloturism fac din 1996. Îmi place să plec hai-hui prin ţară şi să văd alte şi alte locuri. Atât eu, cât şi alţi prieteni de-ai mei care împărtăşesc aceeaşi pasiune avem acasă câte o hartă pe care am marcat traseele făcute până acum. Vreau să spun că am parcurs ceva kilometri cu bicicleta“, susţine sportivul. Dincolo de mişcare şi cunoaştere, Sebastian Sascău şi-a propus să facă ceva şi pentru sufletul său. Dorinţa de a fi un bun cicloturist nu i-a dat pace şi a ţinut cu tot dinadinsul să aibă performanţă şi-n acest domeniu.

„În 2007, alături de alţi trei tovarăşi, Daniel Zănescu, Costel Silav şi Dan Gârleanu am plecat cu bicicletele într-un tur al Europei. Am fost plecaţi de-acasă 44 de zile, timp în care am străbătut Ungaria, Austria, Italia, Elveţia, Franţa, Slovacia şi Liechtenstein. A fost o experienţă uimitoare“, povesteşte Sebi. Turul Europei reprezintă, de fapt, materializarea unui vis vechi de zece ani.

Iniţial, cei patru băcăuani şi-au propus să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură şi să escaladeze masivul Mont Blanc. Numai că vremea nu a ţinut cu ei. Aşa că s-au mulţumit doar cu performanţa din cicloturism. „Acest tur nu a fost chiar simplu. Zilnic străbăteam peste 130 de kilometri. Ca altitudine, am ajuns cu bicicleta până la 2.762 de metri. În comparaţie cu românii, străinii îi respectă foarte mult pe cicloturişti. Ca exemplu, pot să vă spun că urcam la un moment dat o pantă, dar nicio maşină nu a încercat să ne depăşească. Şoferii au stat în spatele nostru civilizaţi, fără să ne înjure sau să ne arate semne obscene“, încheie Sebi.          

profil

născut. 2 martie 1978, Bacău.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică, Universitatea Bacău.
familie. Căsătorit.

întrebări şi răspunsuri


Care sunt cerinţele pentru a fi un cicloturist bun?

În primul rând, trebuie ă existe pasiune, sănătate şi nişte camarazi de nădejde. Abia după aceea poţi să pleci la drum. Îţi mai trebuie o bună condiţie fizică şi un psihic foarte puternic.

Ce faci atunci când nu poţi pleca de acasă, din diverse motive?

Mă uit la televizor, la toate emisiunile sportive. Pe timp de iarnă, eu şi prietenii mei ne tunăm bicicletele. Stimulaţi de vehiculele pe care le vedem la sportivii de performanţă, încercăm să facem fel de fel de îmbunătăţiri şi la bicicletele noastre.

ce-i place: Pe lângă sport, lui Sebi Sascău îi place arta fotografică. De altfel, are câţiva ani vechime în presa locală şi centrală ca fotoreporter. „Cred că sportul şi fotografia se completează de minune. Ceva mai bun nu putea să mi se întâmple în viaţă“, este de părere băcăuanul.

ce nu-i place: Sebi este omul care mai întâi se uită în curtea lui şi apoi în cea a vecinului. „La mine, nu-mi place încăpăţânarea şi egoismul. La alţii, nu accept făţărnicia şi minciuna“, spune sincer sportivul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite