Bacău: Sărbători la lumânare pentru sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Desagă vor petrece Revelionul la flacăra lumânării
Soţii Desagă vor petrece Revelionul la flacăra lumânării

Două familii din Mărgineni, care au locuit toată vara într-un vagon de tablă, fac Revelionul în case încă netencuite. Oamenii nu se pot branşa la stâlpii de curent electric pentru că nu au destui bani şi în fiecare seară stau la flacăra lumânării.

Familiile Desagă şi Afrenţoaie din comuna Mărgineni s-au mutat în noile case chiar dacă acestea încă nu sunt tencuite şi văruite. Cei patru adulţi şi nouă copii şi-au dus traiul timp de cinci luni într-un container de tablă, pus la dispoziţie de Primărie, după ce casele în care au locuit mai bine de 40 de ani au fost luate de viitura din vara acestui an.


Primăria, Biserica şi alţi oameni de bine au pus mână de la mână şi au ajutat cele două familii să-şi ridice locuinţele. „De câteva zile ne-am mutat în noua casă, însă nu e gata. Mai e de treabă la pereţii ăştia. Trebuie daţi cu gled şi cu var. Nici măcar curent nu avem. Măcar nu ne mai este frig. În containerul ăla de tablă am dârdâit toată toamna, chiar şi câteva zile din iarnă“, a spus Mariana Desagă (36 de ani), mamă a trei copii.


Lumânări în căni cu mălai


Oamenii sunt însă mulţumiţi că au scăpat de frig, deoarece soba de teracotă din prima cameră de la intrare este mereu doldora cu jar. Chiar dacă cei patru adulţi n-au loc de muncă, au avut grijă, în schimb, să-şi cumpere lemne încă din primăvară.


„La noi în casă e un obicei. Din câţi bani avem, facem cumva şi ne cumpărăm câteva căruţe cu lemne. Anul acesta, la inundaţii au fost luate pe sus, însă le-am recuperat. Apoi, toată vara lemnele s-au uscat la soare. Acum avem ce arde şi ne e bine, că e cald“, a explicat Iulian Desagă, capul familiei.


Pe pervazul geamurilor din cele două camere stau căni umplute cu făină de porumb, în care sunt înfipte lumânări lungi. „Noaptea avem lumină de la flacăra lumânării şi de la focul din sobă. Nu avem bani să ne racordăm la stâlpul de curent electric“, a adăugat Mariana Desagă.


Zeci de familii pe întuneric


În urma inundaţiilor din vara acestui an, 50 de familii din comuna Mărgineni şi de la intrarea în municipiul Bacău au rămas fără curent electric. Conducerea E.ON Moldova Distribuţie afirmă că doar 15 familii au depus solicitări de branşare. Dintre acestea 13 au fost soluţionate, iar două vor fi în perioada următoare.


„Pentru restul locuinţelor care încă nu sunt branşate la curent electric n-am primit solicitări. Primăriile trebuie să ceară acest lucru“, a declarat Sorin Munteanu, purtătorul de cuvânt al E.ON.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite