Bacău: Portret/ Sanda Ştefănescu: „Nu pot trăi fără mişcare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sanda Ştefănescu a practicat înot de performanţă, iar după facultate a antrenat sportivi fiindcă şi-a propus să promoveze numele ţării peste hotare.

Sanda Ştefănescu priveşte în urmă, la cei 66 de ani ai săi, fără regrete. Băcăuanca de adopţie face sport şi antrenează copiii din lotul de nataţie al oraşului. „Nu pot trăi fără mişcare, nu e genul meu să vegetez, să stau ca o legumă. Încă din copilărie am făcut sport“, recunoaşte femeia.


La vâsta de opt ani s-a apucat de gimnastică, dar pentru că a avut o antrenoare prea dură s-a reorientat. „Obişnuia ca atunci când greşim să ne altoiască cu un băţ peste picioare. N-am suportat acest lucru“, povesteşte Sanda Ştefănescu.
Din acest motiv, a optat pentru înot. Doi ani a muncit pentru a-şi perfecţiona săriturile în apă. „Marea mea dragoste a fost canotajul. Aveam 14 ani când m-am apucat de acest sport. Am renunţat la vârsta de 20 de ani, când am intrat la facultate“, povesteşte pensionara. La 15 ani, a făcut parte din lotul de tineret al României la canotaj şi, fiindcă a muncit mult, rezultatele n-au întârziat să apară. Sanda Ştefănescu spune că nu a existat competiţie la care să nu urce pe podium.


Antrenează lotul
de nataţie al Bacăului


După absolvirea Facultăţii de Sport, Sanda Ştefănescu a făcut o schimbare neaşteptată în viaţa personală. „Eram îndrăgostită şi m-am măritat. În 24 de ore m-am mutat la Cluj“, explică femeia. Aici a locuit zece ani, timp în care a primit o catedră de educaţie fizică şi sport. Cum căsnicia s-a destrămat după un deceniu, Sanda Ştefănescu şi-a luat copilul şi s-a mutat la Târgu Mureş, unde şi-a petrecut următorii 25 de ani.


Acolo m-am ocupat de o grupă din care am scos sportivi de nădejde. Eu nu am linişte până când elevii mei nu-şi găsesc un rost în viaţă“, declară Sanda Ştefănescu.În perioada cât a antrenat lotul de nataţie din Târgu Mureş, Sanda Ştefănescu a avut ocazia să ajungă în Bacău la o competiţie, unde a primit o ofertă pe care n-a putut să o refuze. Aşa a ajuns în 2000, imediat după pensionare, la Bacău. Aici s-a ocupat de o grupă de copii foarte talentaţi.


Şi acum îi are în grijă pe cei 16 copii pe care i-a luat de la grădiniţă şi i-a îndrumat spre nataţie. „Toţi sunt extraordinari şi promit. Anul viitor vom lua medalii la campionatele naţionale“, promite antrenoarea. În ciuda vârstei, Sanda Ştefănescu nici nu vrea să audă de odihnă. Spune că se odihneşte prin muncă şi că acesta este rostul ei pe lume: să formeze campioni.    

Întrebări şi răspunsuri
Cât de mult vă regăsiţi în ceea ce faceţi?
Foarte mult. Cred că înziua în care mă voi lăsa de meserie, nu voi mai avea un rost pe lume. Este extraordinar atunci când copiii cresc sub ochii tăi. Între mine şi ei se formează o legătură specială,
de suflet.

 
Câte generaţii de sportivi aţi format?
Cinci generaţii la nataţie şi una la gimnastică. Primii elevi au acum peste 50 de ani, unii dintre ei sunt chiar bunici. Cei mai mulţi s-au mutat în diferite colţuri ale lumii. Cu unii mai ţin legătura.

Ce-i place


Sandei Ştefănescu îi plac animalele. Este în stare să renunţe la hrană pentru a hrăni maidanezii sau pisicile hoinare. „Îmi mai plac florile, dar am un balcon cât o batistă şi nu am unde să le ţin. Îmi plac şi obiectele de artă, iar când am câte un pic de timp liber studiez parapsihologia“, spune antrenoarea.

Ce nu-i place

„Nu-mi place falsitatea. Dacă cineva are ceva de spus, să o facă deschis“, declară fosta sportivă. Antrenoarea lotului de nataţie din Bacău susţine că îi detestă pe cei care întorc spatele nevoiaşilor. 

Profil
Născută. 14 aprilie 1943, Bucureşti.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, promoţia 1966.
Familie. Are un fiu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite