S-au înmulţit donatorii de sânge înaintea Sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Popovici spune că donează sânge cu gândul că face o faptă bună de Crăciun
Maria Popovici spune că donează sânge cu gândul că face o faptă bună de Crăciun

Numărul donatorilor a crescut cu peste 50%, în decembrie, comparativ cu lunile trecute. Pentru o singură donare persoanele care fac acest gest primesc şapte bonuri de masă, în valoare totală de aproape 60 de lei, dar şi un set gratuit de analize.

Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bacău şi-a mărit numărul de donatori odată cu apropierea sărbătorii Crăciunului. Dacă în celelalte luni ale anului, asistentele medicale recoltau sânge de la aproximativ 15 persoane pe zi, situaţia s-a schimbat radical din decembrie. Mai mult chiar, faţă de anul trecut, când în luna decembrie s-au recoltat aproape 250 de litri de sânge, anul acesta, angajaţii Centrului cred că vor reuşi să strângă peste 500 de litri.

„În această perioadă avem zilnic 40 de donatori. Cred că spiritul Sărbătorilor îi îndeamnă pe băcăuani să fie mai apropiaţi de suferinţele semenilor lor“, ne-a declarat Camelia Enăşel, asistent medical la CJTS Bacău.  Avantajele materiale sunt un alt motiv care-i aduce pe băcăuani la Centru în preajma sărbătorilor. În schimbul celor 400 de mililitri de sânge pe care-i lasă la centru, donatorii primesc şapte bonuri de masă în valoare de aproape 60 de lei, o zi liberă de la serviciu, un set de analize gratuite, dar şi un abonament la transportul în comun valabil o lună. „Chiar dacă nu o afirmă deschis, foarte mulţi donează sânge în perioada sărbătorilor pentru a mai face rost de nişte bani“, a completat Camelia Enăşel.

„M-am gândit să fac o faptă bună“

Băcăuanii recunosc că avantajele materiale nu sunt de neglijat însă, pentru că sărbătoarea Crăciunului bate la uşă, unii fac acest gest în spirit caritabil. Maria Popovici a venit la centru pentru a doua oară în viaţă.

Prima dată a fost în luna august pentru a ajuta o colegă de serviciu. Acum susţine că vrea să ajute şi alţi oameni suferinzi. „Am văzut la televizor săptămâna trecută un accident rutier care m-a impresionat.  Mi-am dat seama că foarte mulţi semeni au nevoie de sânge. Sunt sănătoasă şi atunci m-am gândit să fac o faptă bună mai ales că vine Crăciunul“, ne-a spus Maria Popovici, donatoare.

Costică Babeş, AGENT DE PAZĂ: Sunt donator din 1986, iar acum am venit pentru că vreau să profit şi de setul de analize gratuite.

Ionel Pocioagă, INFORMATICIAN: Am venit să do-nez sânge pentru că-mi place să ajut oamenii. Fac acest lucru de peste 20 de ani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite