Ruinaţi, de Crăciun, de asigurările de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băcăuanii au primit somații de la CAS pentru contribuțiile neachitate din 2006
Băcăuanii au primit somații de la CAS pentru contribuțiile neachitate din 2006

Peste trei mii de băcăuani au primit somaţie de la Casa de Asigurări de Sănătate. Executarea silită a fost dispusă pentru persoanele care au realizat venituri independente în 2006 şi nu și-au achitat contribuția la stat nici acum.

În prag de Crăciun, mii de băcăuani au primit „un cadou" de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bacău. Persoanele care au realizat venituri din activităţi independente şi le-au declarat, fie că sunt ziarişti, profesori, agricultori sau cămătari, au fost puşi să plătească contribuţia de 5,5% din venit, plus dobânzi şi penalităţi. De cele mai multe ori, acestea au o valoare dublă, faţă de suma datorată. „Conform legii, toate persoanele au de plătit 5,5 la sută la CAS din veniturile realizate din activităţi independente, declarate la stat", a spus Viorica Drăgănuţă, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Bacău.

Peste trei mii de băcăuani au aflat zilele acestea că vor fi executaţi silit. „Ca să nu intervină prescripţia fiscală, care survine după cinci ani, pentru persoanele care nu şi-au plătit din 2006 contribuţia a început executarea silită. Au fost emise 3972 de notificări şi  3773 de somaţii cu titlu executoriu", a spus Carmen Zaharia, jurist la CAS Bacău. Persoanele care au realizat venituri din diferite activități, în perioada 2007-2011, trebuie să solicite de la Finanţe o decizie de impunere și să-și plătească din timp datoria, pentru a evita acumularea altor penalităţi şi dobânzi.

Notificările sunt trimise la adresa fiscală a contribuabililor. Indiferent dacă aceştia au luat la cunoştinţă de datorie, sau nu, dacă nu plătesc, vor fi executaţi silit, de juriştii CAS-ului. Din 2012, colectarea contribuţiei la sănătate ar putea fi făcută chiar de Finanţe.„Acum raportul fiscal şi litigiul contribuabililor este direct cu CAS-ul. Se discută ca aceste sume să fie colectate de noi, la anul. Dar nu e nimic oficial", a spus Mircea Muntean, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bacău.

Contribuţia la CAS, o povară de Crăciun

Băcăuanii vin zilnic la CAS să se intereseze cum pot contesta sumele impuse. Pentru mulţi dintre ei, datoria ajunsă „la scadenţă", acum de sărbători, este o povară de nesuportat. „Am de plătit peste două mii de lei, despre care nu am ştiut. M-au ruinat. Nu am de unde să dau. Vor începe executarea silită acum de Crăciun! ", a spus Adrian Comănescu, taximetrist. Şi corespondentul în presa centrală Marius Fundulea a aflat că are de plătit la sănătate. „Mie mi-a venit 1200 de lei. Am să-i plătesc, ce să fac?", a spus Marius Fundulea.

Avocaţii şi notarii au de plătit, de multe ori, sume astronomice, în raport cu veniturile realizate. „Eu am de plată 70 de mii de lei. Va trebui să plătesc. E legea asigurărilor de sănătate şi legislaţia fiscală, de aceea sunt şi penalităţile aşa mari. Eu am contestat în instanţă, nu e indicat să-mi apară numele", a spus un avocat băcăuan.

Totodata, legislaţia scuteşte de plata CAS-ului persoanele care lucrează în domeniul cultelor religioase şi au venituri „independente". Preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului şi Bacăului, a lucrat înainte de hirotonire, ca profesor, dar şi în presă, pe drepturi de autor. „Am avut carte de muncă până în 2007, după aia am trecut pe drepturi de autor. Mă aştept să-mi vină şi mie notificare", a spus preotul Gherasim.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite