Rromii din judeţul Bacău şi-au făcut case fără autorizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio instituţie a statului nu are o evidenţă clară a imobilelor construite fără avize şi nici soluţii pentru intrarea acestora în legalitate. Subprefectul recunoaște că situația a scăpat de sub control.

Prefectura Bacău a fost sesizată săptămăna trecută de edilii din comuna Ştefan cel Mare că zeci de familii de rromi şi-au ridicat în zonă case fără a avea autorizaţiile necesare. Este vorba despre cei care şi-au abandonat locuinţele pe care Guvernul le-a construit pentru ei după inundaţiile din 2005, cheltuind 1 milion de euro.

„Cei mai mulţi dintre romii de la Rotunda, comuna Gura Văii, s-au mutat în localitatea Ştefan cel Mare. Nouă ni se cere să luăm măsuri pentru ca aceştia să-şi schimbe domiciliul. Ei stau în case fără acte, realizate fără autorizaţii“, a declarat Ramona Dobrescu, consultant pentru problemele rromilor la Prefectura Bacău. Edilii din localitatea Ştefan cel Mare nu ştiu numărul celor care locuiesc fără acte. „Nu ştiu. Nu vă pot oferi o astfel de informaţie prin telefon“, a spus primarul Ion Vlasie. „Persoana care ştie aceste lucruri nu este în Primărie“, a afirmat şi viceprimarul Ioan Răileanu.

Case în zonă inundabilă

Şi în satul Rădeana, comuna Buciumi, sunt probleme. „Acolo trebuia făcut un dig, dar între timp au fost ridicate mai multe case, fără autorizaţii“, a adăugat Ramona Dobrescu. „Rromii sunt buni că le aduc voturi. Apoi, ei sunt uitaţi de primari. Nimeni nu-i ajută să intre în legalitate“, a spus Ion Petrea, localnic rrom din Buciumi. Consiliul Judeţean şi Prefectura se declară depăşite de situaţie. „Sunt inexacte evienţele noastre, pe cele reale le găsiţi la comune. Responsabili sunt primarii, că au permis să se construiască în zone cu risc“, susţine sGeorge Stoinea, arhitectul judeţului.

„Au venit în audienţă câteva persoane din comuna Ştefan cel Mare pentru a se plânge de faptul că mai mulţi rromi si-au facut case fără a avea autorizaţii. Nu au acte de identitate, migrează. Situaţia este scăpată de sub control. Nu ştim numărul lor“, a spus subprefectulul Mugurel Dascălu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite