„Romanian Top Hits“ înghite anual peste 100.000 de euro din bugetul local la Bacăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă evenimentul este considerat de top în ţară, nicio televiziune naţională nu s-a arătat interesată. Clauzele de confidenţialitate încheiate între artişti şi organizatori fac imposibilă aflarea precisă a onorariilor luate din bani publici de către cântăreţi.

Cele două zile de concerte care au avut loc la „Romanian Top Hits“ au lăsat în bugetul oraşului o „gaură“ de peste 100.000 de euro şi munţi de gunoaie în centrul oraşului.
Chiar dacă aleşii locali au bugetat diferitele cheltuieli ale evenimentului în cele mai mici detalii, onorariile artiştilor au rămas confidenţiale, în ciuda faptului că la mijloc sunt bani publici.

Onorarii de 220.000 de lei pentru artişti

Se ştie, oficial, că onorariile totale ale artiştilor au fost de 220.000 de lei şi că alţi 50.000 de lei au fost cheltuiţi pentru transportul şi cazarea lor.
„Nu pot spune cât a costat Ştefan Bănică Jr. sau orice alt artist. Onorariile sunt confidenţiale prin contract“, a spus Dan Leonte, promotorul „Romanian Top Hits“ (RTH). Primăria Bacău, instituţia care a suportat cheltuielile de organizare a evenimentului, a alocat pentru ediţia din acest an, în total, 450.000 de lei. Din aceştia, 90.000 de lei au fost pentru scenă şi 35.000 de lei s-au cheltuit pe efecte speciale. Spre deosebire de alţi ani, când la finalul evenimentului avea loc un spectacol de artificii, anul acesta el a lipsit cu desăvârşire.

„Sunt dezamăgit de întreg spectacolul. Sunetul a fost groaznic, iar luminile nu au fost adaptate pentru această locaţie. Am stat cu fiul meu până la sfârşit pentru artificii, dar am stat degeaba“, a spus Eugen Popa din Bacău. Nici la capitolul artişti evenimentul nu a respectat programul. Principalul invitat, Edward Maya, nu a mai venit la Bacău. Asta în ciuda faptului că organizatorii au spus că acestuia urma să i se achite şi biletul de avion.

„Azi ajung în Timişoara Edward Maya şi Robert Ramirez. Până diseară ajung în Bacău“, spunea Dan Leonte în prima zi a evenimentului. Sâmbătă, însă, pe scenă a urcat doar Robert Ramirez care a cântat două piese înainte de trupa Sistem, cea care a pus punct celei de-a cincea ediţii a RTH. Majoritatea artiştilor au fost cazaţi la Hotel Dumbrava din centrul oraşului şi la Hotel Decebal.

Cel mai privilegiat artist a fost însă Ştefan Bănică Jr. care a stat în acelaşi apartament în care a fost cazat şi artistul spaniol Julio Iglesias în 2007. „Nu a avut cine ştie ce pretenţii culinare sau de altă natură. A stat într-un apartament de cinci stele“, a mai spus Leonte.

Alcool nu, mizerie da

Cu toate că Primăria a interzis consumul de băuturi alcoolice în zona de desfăşurare a RTH, băcăuanii au lăsat după spectacole o mizerie de nedescris. Cutii de bere, hârtii, pungi de plastic, pet-uri şi mucuri de ţigări au umplut zona centrală a Bacăului. Nu au scăpat de „furia“ spectatorilor nici plăcile de gresie din zona Pieţei Tricolorului, unde sunt amplasate fântânile arteziene.
„Mă bucur că Primăria nu a dat voie să se consume băuturi alcoolice. M-am simţit mai în siguranţă. Pe de altă parte, această piaţă nu trebuie să fie vandalizată cu ocazia unor astfel de evenimente“, a spus George Mititelu, un tânăr de 26 de ani din Bacău.

Anul 2010 a fost singurul în care RTH nu s-a ţinut la Bacău. În urmă cu un an, primarul a dat vina pe situaţia financiară dificilă din cauza crizei economice. În acest an autorităţile au decis să aloce aceeaşi sumă ca şi în 2009. „Parcă erau în criză anul trecut. Din câte ştiu nici acum nu duduie economia. Cred că este o mişcare cu substrat electoral“, a mai spus George Mititelu. Înainte de eveniment, Primăria s-a plâns că bugetul este mult prea mic pentru pretenţiile unui astfel de eveniment.

„Banii nu ne ajung. Numai scena costă 90.000 de lei. Având în vedere că la eveniment vor veni artişti de marcă, iar onorariile sunt destul de mari, va trebui să ne înţelegem cu vedetele să accepte mai puţini bani“, a spus înainte de eveniment Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite