Peripeţiile unui rrom din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul Florin Dura, în vârstă de 27 de ani, licenţiat al Facultăţii de Inginerie şi absolvent al unui masterat în Management la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, luptă pentru drepturile rromilor.

Florin Dura, în prezent expert local în probleme pentru rromi în cadrul Primăriei din Sascut, povesteşte cum destinul l-a trecut, în doar câteva minute, de la extaz la agonie. A dat admitere la Şcoala de Ofiţeri din Capitală în urmă cu patru ani şi, deşi a trecut toate probele cu nota 10, nu a fost admis. „Eram student la Inginerie şi au fost scoase la concurs câteva locuri pentru ofiţeri. Posturile libere erau strict pentru minorităţi. S-au înscris la concurs şi turci, maghiari şi germani. Eu eram singurul ţigan“, a explicat Dura.

S-a prezentat cu brio la toate cele cinci probe. „De la interviu şi până la probele sportive am obţinut numai note de 10. Media a fost clară, maximă!“, rememorează tânărul băcăuan.


Memorii fără rezultat

Florin Dura, care era în acelaşi timp şi angajat în Poliţia Primăriei Bacău, a aşteptat cu sufletul la gură să fie chemat la Bucureşti pentru a începe cursurile de ofiţeri unde fusese admis. În ciuda aşteptării, nimeni nu l-a mai chemat la apel. După jumătate de an, şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus să vadă motivul întârzierii.

Ofiţerul responsabil de admitere i-a spus că, în ciuda notelor obţinute, a fost respins pentru că nu a trecut de probele verificărilor personale de după admitere. Pentru că nu a primit nicio altă justificare, băcăuanul este convins că vina o poartă etnia din care face parte. „Dacă nu eram ţigan, acum eram ofiţer în Poliţia Română“, spune băcăuanul.

Florin a făcut zeci de memorii către conducerea Poliţiei Române şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin care a  cerut reanalizarea dosarului personal. Rezultatul a fost zero. A dat în judecată Poliţia, dar instanţa nu i-a dat câştig de cauză.

Respingerea lui Dura a devenit însă un câştig pentru comunitate. De un an, tânărul a pornit o asociaţie care îi ajută pe rromii din Bacău, „Izvorul Tămăduirii Născătoarei de Dumnezeu - Ştefan cel Mare şi Sfânt“. A derulat zeci de proiecte pentru sprijinirea rromilor din judeţ.


Colindă casele rromilor

Florin Dura vrea să se implice în combaterea discriminării, a traficului de persoane, dar şi în protejarea copiilor care provin din familiile nevoiaşe de rromi.  Îmbrăcat permanent la patru ace, vorbitor fluent de limbă romani, tânărul colindă casele rromilor nevoiaşi şi împarte daruri, cu ocazia tuturor sărbătorilor din an. El a încheiat şi un parteneriat cu un oraş din Italia pentru a face rost de cadouri.

Acest material a fost realizat în cadrul programului regional „Vocile comunităţii rome în societate“, ediţia a doua, coordonat în România de Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucureşti.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite