Renovări cu meşteri întorşi din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii care îşi modernizează în această perioadă locuinţele vor lucrări de calitate şi caută specialişti. În ciuda crizei, meşterii reveniţi de peste hotare în Bacău cer şi 6.000 de lei pentru a realiza renovarea completă a unui apartament cu două camere.

În plină criză economică, concurenţa pe piaţa lucrărilor de amenajare a locuinţelor a crescut foarte mult. Lupta pentru banii băcăuanilor se duce între meseriaşii întorşi din străinătate, unde nu mai găsesc de lucru, şi firmele de profil.

Cu toate acestea, preţurile cerute de meseriaşii în domeniu sunt la fel de piperate ca în anii trecuţi. 

Ce preţuri cer meşterii pentru manoperă

Pentru renovarea de la zero a unui apartament cu două camere de aproape 50 de metri pătraţi este nevoie de cel puţin 30.000 de lei. Banii includ facturile pentru ferestre termopan, uşi interioare noi, parchet, gresie şi faianţă, pereţi răzuiţi, gletuiţi şi văruiţi, înlocuirea completă a instalaţiilor sanitare şi electrice, a caloriferelor, montarea centralei termice, precum şi alte lucrări de amenajare necesare.

Alexandru Doboş, a cărui specialitate este cea de electrician, a lucrat 12 ani în Italia, iar acum se ocupă de lucrări de amenajare în Bacău, împreună cu echipa sa de meseriaşi. „S-au schimbat mult cerinţele clienţilor, din 1997 până acum. Sunt mulţi care au văzut cum sunt locuinţele în străinătate şi vor să aibă lucrări de calitate, cu finisaje cât mai bune. Noi le facem lucrarea la nivelul pe care îl doresc“, spune Alexandru Doboş.

Cei mai mulţi meseriaşi solicită 17-20 de lei pentru metrul de faianţă sau gresie, 5-7 lei pentru văruirea unui metru pătrat de perete, 60-90 de lei pentru montarea unei uşi. La un apartament de două camere suma totală variază între 4.000 şi 7.000 de lei, în funcţie de complexitatea şi dificultatea lucrării. De cele mai multe ori, socoteala dinaintea începerii lucrărilor nu se potriveşte cu cea de la final, deoarece pe parcurs necesarul de materiale creşte, odată cu descoperirea de noi defecte în pereţi sau la diferitele instalaţii. „Am renovat casa anul trecut, mă aşteptamsă dau 3.000 de euro şi până la urmă am cheltuit 5.500“, ne-a declarat Costel Popa.

Materialele ieftine nu rezistă
Meşterii spun că dacă se lucrează cu materiale ieftine ajung să cheltuiască mai mult, pentru că lucrările nu vor rezista. „Interesul nostru este să informăm corect clientul şi să lucrăm cu materiale bune, ca să iasă totul perfect. În felul acesta, suntem recomandaţi şi altor clienţi“, mai spune Alexandru Doboş. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite