Record de cereri pentru alocaţiile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de părinţi din Bacău, plecaţi la muncă peste hotare cu acte-n regulă, au depus cereri pentru veniturile micuţilor. Banii sunt oferiţi de ţara străină şi pot ajunge până la 200 de euro, lunar, de copil. O parte din acte trebuie completate la Bacău, la Agenţia de Prestaţii Sociale. 

Alexandru Mihoc (12 ani)  a rămas în grija bunicilor după ce părinţii au plecat, acum trei ani, la muncă în Belgia.  Cum mama şi tatăl lui Alex lucrează peste hotare legal, micuţul beneficiază lunar de o alocaţie în valoare de 160 de euro de la statul belgian. În schimb, el nu mai primeşte ajutorul de 42 de lei oferit de ţara noastră minorilor. „Cu banii aceştia îmi iau ce vreau, dar mi-e foarte dor de părinţi“, a spus Alexandru.


Plecaţi după disponibilizări


În situaţia lui mai sunt peste 150 de copii. Conform datelor oferite de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Bacău, nu mai puţin de 152 de cereri de acordare de alocaţii europene au fost înregistrate de la începutul anului. „După ce au fost disponibilizaţi, mulţi băcăuani au plecat peste hotare. Alţii muncesc de mult în străinătate, dar abia acum au aflat de toate drepturile copiilor“, a declarat Gheorghe Alexe, directorul interimar al AJPS Bacău.


Acesta susţine că, dacă numărul de cereri va creşte în continuare, în 2010 se vor înregistra solicitări de alocaţii europene cât în ultimii trei ani la un loc. „Avem deja un număr de cereri egal cu cel înregistrat la jumătatea lui 2009“, a mai spus Gheorghe Alexe.


200 de euro indemnizaţie


Unii băcăuani care au contract de muncă în altă ţară a Uniunii Europene îşi iau şi copiii cu ei. „Plec în Franţa cu tot cu familie. Am găsit un job de kinetoterapeut. Cu alocaţia pe care o voi primi pentru cei doi băieţi, de 90 de euro pentru fiecare, le voi plăti şcoala“, a spus Simona Varariu (28 de ani).


Cele mai multe solicitări sunt semnate de băcăuanii plecaţi la muncă în Italia. „90% din dosare sunt ale acestor persoane. Unii dintre semnatari au şi câte trei copii. Ajutorul social ajunge în Italia şi la 140 de euro, în funcţie de veniturile adulţilor. În Germania, alocaţia depăşeşte 200 de euro“, a explicat Corina Moroşanu, referent AJPS Bacău.

Ce documente trebuie completate 


La dosarul pentru primirea alocaţiei europene trebuie depus formularul E411. Cererea se obţine de la AJPS Bacău. „O parte se completează aici, iar restul la angajatorul străin. Se trimite înapoi în ţară, unde se sistează alocaţia acordată de statul român. Banii îi primesc părinţii acolo unde muncesc“, a explicat Gheorghe Alexe, directorul instituţiei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite