Bacău: Reabilitarea termică, făcută după ureche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Reabilitarea termică, făcută după ureche
Bacău: Reabilitarea termică, făcută după ureche

Specialiştii spun că multe blocuri au fost izolate de mântuială

Reprezentanţii Primăriei dau vina pe muncitori, pe lipsa de bani şi pe tărăgănarea cu specific românesc.

Dorinţa de a face economie la consumul de energie termică îi împinge pe tot mai mulţi băcăuani să îşi reabiliteze apartamentele. Din datele furnizate de Primărie, Bacăul ocupă locul doi în ţară la numărul de apartamente izolate termic. Cu toate acestea, specialiştii consideră că majoritatea lucrărilor au fost efectuate fără respectarea normelor minime calitative sau estetice.


În Bacău nu există o abordare unitară a modului în care se realizează reabilitarea termică a blocurilor. Fiecare foloseşte ce culori doreşte, iar materialele şi finisajele nu sunt chiar cele mai bune“, a declarat Gheorghe Stoina, arhitect-şef al judeţului Bacău.


Calitatea materialelor,
pe măsura bugetului


Problema calităţii lucrărilor este sesizată şi de către constructori. În cea mai mare parte, contractele de reabilitare termică sunt preluate de către firme din subordinea municipalităţii.


Doar 30% dintre băcăuani au ales să-şi modernizeze locuinţele contractând societăţi private de construcţii. În ambele situaţii, normele de calitate sunt adesea încălcate. „Din raţiuni de preţ mic se renunţă de foarte multe ori atât la calitatea materialelor, cât şi a tehnologiilor folosite. Ar trebui să se pună accent mai mare pe acest aspect, ţinând cont că o mare parte din bani provin din fonduri publice“, a declarat Tiberiu Andrioaie, director general al unei firme de construcţii.

Reprezentanţii Primăriei sunt de acord cu părerile specialiştilor, dar nu găsesc încă soluţii pentru rezolvarea problemei. „Sunt muncitori insuficienţi la lucru, există o tărăgănare a muncii specific românească şi, la toate acestea, se adaugă şi problema fondurilor insuficiente“, a comentat Gheorghe Muntianu, şef Serviciu Public de Administrare Fond Locativ şi Îndrumare Asociaţii Proprietari din cadrul Primăriei Bacău.


„Ne întindem
cât ne ţine plapuma“


Singurii care nu-şi fac însă niciun fel de probleme în privinţa modului în care se face reabilitarea termică a apartamentelor din oraş sunt chiar beneficiarii.


Decât să stau cu apartamentul neizolat, prefer să fac o lucrare mai puţin pretenţioasă. Ne întindem cât ne ţine plapuma. Eu am hotărât să îmi fac lucrarea pe banii mei. Am plătit în total 2.800 de lei“, a declarat Ionuţ Neculce, un băcăuan proaspăt proprietar de apartament reabilitat termic.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite