Războiul daco-roman se mută în pasaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii care au câştigat licitaţia la pasajul Oituz susţin că lucrările sunt făcute de ei, dar firmele subcontractante îşi revendică acelaşi merit Administratorul societăţii băcăuane Baixa susţine că tunelul lung de 86 de metri a fost turnat de muncitorii firmei sale şi lucrările sunt aproape de finalizare.

Lucrările la pasajul subteran Oituz - Ştefan Guşe sunt disputate de români şi italieni. În timp ce firmele subcontractante din Bacău susţin că au muncit din greu ca să realizeze prefabricatul din beton lung de 86 de centimetri, consorţiul italian, câştigătorul licitaţiei, susţine că românii „nu au bătut nici măcar un cui“.
În plus, Gicu Vlăsie, patronul unei firme de construcţii din Bacău, afirmă că a încasat peste 1 million de euro din cele 6,5 milioane, sumă prin care s-a adjudecat licitaţia de către consorţiul italian  Procom SRL Ceprano.

Pasajul subteran Oituz - Ştefan Guşe, construcţie care va lega două cartiere din municipiu, este construit cu materialele şi cu utilajele unor firme din Bacău. Licitaţia a fost adjudecată de firma italiană Procom SRL Ceprano. Ulterior societatea s-a transformat într-o asociaţie compusă din  cinci societăţi, unde se regăseşte şi firma Pa &Co din comuna băcăuană Oituz, care aparţine lui Costel Căşuneanu.


La rândul ei, firma italiană a închiriat utilaje şi a cumpărat materiale de construcţie de la firmele din Bacău. Grigore Ioanid, liderul consorţiului italian, susţine că toate lucrările sunt realizate de italieni şi neagă cu vehemenţă că a subcontractat o parte dintre acestea. „Subcontractările sunt zero! Am adus din Italia utilaje speciale care nu se găseau în România, dar şi o parte din materialele de construcţie, inclusiv vopseaua. Am adus muncitori români, care erau angajaţi ai unor firme din Italia, dar şi italieni“, a explicat Grigore Ioanid, liderul consorţiului italian.


„Am subcontractat lucrări de un milion de eruro!“


Cu toate că Ioanid susţine că firmele băcăuane „nu au bătut nici măcar un cui“ la pasajul subteran, un filmuleţ postat pe YouTube, care conţine sigla Baixa, administrată de băcăuanul Gicu Vlăsie, arată  contrariul. În imagini se vede clar cum muncitori de la Baixa lucrează la pasaj. Ba mai mult, contrar celor declarate de Ioanid, Vlăsie recunoaşte deschis că firma lui a subcontractat lucrări la pasajul subteran în valoare de peste 1 milion de euro.


„Noi am turnat un prefabricat de beton lung de 86 de metri care s-a împins ulterior cu presa pe sub liniile de cale ferată.  Valoarea este de peste 1 milion de euro“, a afirmat Gicu Vlăsie.


La realizarea pasajului subteran a pus umărul şi omul de afaceri  Viorel Rusu, prin firma Amici. „De la Rusu noi am cumpărat materiale. Dânsul ne-a dat fierul beton“, a spus Ioanid. Viorel Rusu a refuzat să explice care a fost contribuţia firmei sale la ridicarea pasajului Oituz-Ştefan Guşe.


„Ce treabă am eu cu pasajul subteran? Sunt specialist în domeniu? Şi dacă vreţi să mă credeţi în momentul ăsta sunt pe veceu! Nu sunt persoana publică...“, a afirmat Rusu. Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române să efectueze controale prin Autoritatea de audit din cadrul Curţii de Conturi, dar şi prin Ministerul Dezvoltării la obiectivele finanţate prin Programul Operaţional Regional Axa 2, destinat lucrărilor de infrastructură.


Sancţiuni de 750.000 de lei


Nu a scăpat de control nici pasajul subteran Oituz - Ştefan Guşe. În urma primelor verificări, autoritatea de audit a constatat existenţa unui contract adiţional în valoare de 3 milioane de lei, atribuit direct grupului de firme care a câştigat proiectul fără organizarea niciunei licitaţii.


Aceasta în condiţiile în care fondurile europene trebuie atribuite doar prin licitaţie. Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, acestea sunt doar primele verificări. În următoarea perioadă, acelaşi minister va efectua o expertiză asupra calităţii lucrărilor.


„Este prea devreme să dăm un verdict final!“, a declarat Murgeanu.


Ministerul a dat şi o primă sancţiune. A penalizat beneficiarul lucrării, adică Primăria Bacău, cu 25% din valoarea lucrărilor date fără licitaţie. Sancţiunea  este de 750.000 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite