Bacău: Răgaz pentru băcăuanii care refuză paşapoartele cu cip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul care eliberează actele noi va fi inaugurat cu o întârziere de 30 de zile

Sistemul trebuia să funcţioneze la Bacău de la începutul lunii noiembrie. Oficialii au anunţat că cei care vor acte noi trebuie să aştepte până pe 7 decembrie.   

Băcăuanii au căpătat un răgaz de aproximativ o lună, până când să depună cereri pentru obţinerea unui paşaport biometric. „În mod normal, sistemul trebuia să fie implementat în judeţul nostru la începutul acestei luni. Din diverse motive s-a amânat până la începutul lunii viitoare, mai precis până pe 7 decembrie“, susţine comisarul şef Matei, coordonatorul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Bacău. Paşaportul biometric este dotat cu un cip care stochează datele personale ale posesorului.


Actul este emis de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice şi are 50 de elemente de siguranţă, cu 18 mai mult decât paşapoartele actuale. În Bacău se vor depune doar cererile, urmând ca documentele să fie procesate la Bucureşti. Acestea nu vor ajunge la posesori mai devreme de 20 de zile lucrătoare. „Ce trebuie ştiut este faptul că toate cererile pentru paşapoartele biometrice se depun direct la Serviciu, nu şi la centrele din judeţ“, mai spune şeful SPCEEPS Bacău.


Reticenţă în faţa „numărului fiarei“


Băcăuanii se arată reticenţi faţă de paşapoartele biometrice. Cei mai mulţi refuză să aibă în buzunar acest document, de teama numărului 666, conţinut de cipul paşaportului. „Nu vreau ca datele mele să ajungă la cine nu trebuie. Este primul pas spre căderea noastră sub influenţa fiarei“, este de părere băcăuanul Ion Moraru.


Şi reprezentanţii Bisericii susţin punctul de vedere al credincioşilor suspicioşi. „A avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie. Se deduce că cei care invocă obiecţii de conştiinţă au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport“, ne-a declarat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. 


Alternativă: paşaport temporar valabil 12 luni


Pentru persoanele care nu vor paşapoarte biometrice, dar care au totuşi nevoie de un document de călătorie, există alternative. „Pot să obţină un paşaport temporar, valabil 12 luni. Acesta e emis de serviciul nostru“, spune comisarul şef Ioan Matei.

Condiţie la viză


Băcăuanii cărora nu le expiră paşaportul vechi nu sunt obligaţi să facă cerere pentru unul biometric. Doar persoanele care vor să ajungă în SUA sau Canada sunt nevoite să-şi schimbe documentul de călătorie. În caz contrar, ele nu pot obţine viza.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite