Puii de mătase japoneză, ”bijuteriile” unui crescător de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier din satul Berbinceni a făcut o adevărată afacere din puii de mătase japoneză pe care i-a cumpărat de la o expoziţie de păsări din Brașov.

Vasile Bălăiță, din localitatea Berbinceni se poate mândri cu puii de mătase japoneză care cresc de câțiva ani în ograda sa. Înaripatele nu au pene, ci corpul lor e acoperit cu puf asemănător cu cel al pisicilor birmaneze.

Omul afirmă că a descoperit rasa la o expoziție de păsări din Braşov şi a fost o "dragoste la prima vedere". Nu s-a uitat la preț și pe loc a cumpărat trei găinușe și un cocoș din rasa puilor de matase japoneză.

"De atunci, fac tot posibilul să le înmulţesc. Deşi japonezii le cresc pentru puful lor, care este la mare preț pentru producătorii de haine, pe mine nu mă lasă inima să le tai. Le ţin de frumusețe. Unele le vând, că au preț bun", a mărturisit Bălăiță.

Prețul lor este de 150 de lei perechea, iar ouăle, în jur de 7 lei bucata, au mare căutare deoarece nu conțin colesterol.

"Le cumpără cei care au probleme cu ficatul. Nu sunt greoaie şi medicii le recomandă", a mai adăugat bărbatul.

A ajuns la peste 200 de pui

El povestește cum înmulțește orătăniile, care au devenit pentru familia sa o adevărată afacere. "Pun ouăle la incubator. Altele sub găinile care au căzut deja cloşti. Am ajuns, astfel, să am peste 200 de astfel de pui", a mărturisit bărbatul, care se poate mândri că, săptămânal, vinde aproximativ cinci perechi de pui de mătase japoneză.

"Pasiunea" omului nu costă mult, deoarece înaripatele mănâncă la fel ca orice altă pasăre. "Eu le alint și le dau urluială din ovăz, grâu și porumb. Îmi mănâncă din palmă. Sunt așa de blânde...", a mai afirmat Bălăiță.


Rasa de găină japoneză cu penaj mătăsos (găina de mătase), denumita şi Negresse, este originară din Japonia şi a ajuns în Europa de foarte multă vreme. Se cunosc trei varietăţi: albă, neagră şi galbenă. Sunt păsări mici, cu greutatea de 1,5-1,7 kg. Au o producţie de ouă bună, dar acestea sunt mici (35-40 g).

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite