Bacau: Proviziile pentru iarnă, înghiţite de criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Proviziile pentru iarnă, înghiţite de criza economică
Bacau: Proviziile pentru iarnă, înghiţite de criza economică

Chiar dacă au coborât preţurile cu 30%, agricultorii spun că băcăuanii nu-şi mai permit să se pregătească cu bunătăţi pentru anotimpul rece.

În Bacău a început sezonul în care gospodinele îşi fac aprovizionarea pentru iarnă. Dacă în alţi ani pieţele erau arhipline de oamenii care căutau zarzavaturi, suc de roşii, compoturi, murături sau castraveţi în oţet, sezonul acesta comercianţii rămân cu marfa nevândută.


Vânzările ţăranilor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut. „În alţi ani, aduceam zeci de kilograme de marfă pe care o vindeam până la lăsarea serii. Acum, băcăuanii cumpără doar pentru consumul zilnic, iar eu mă întorc cu legumele acasă“, ne-a spus Vasile Neagu, venit din satul Negri pentru a-şi vinde produsele în Piaţa Centrală.


Pieţele, concurate de supermarketuri


Unii producători se gândesc să renunţe la vânzarea mărfii în piaţă. „Eu voi ieşi în pierdere la sfârşitul toamnei. Am investit mulţi bani de pomană. Oamenii nu mai au aceeaşi putere de cumpărare“, a spus Maria Adam, agricultor. Multe băcăuance nu cumpără zarzavaturi din piaţă fie pentru că apelează la rudele de la ţară, fie pentru că aleg legumele scoase la promoţii de supermarketuri.


„Nu-mi permit să cumpăr din piaţă tot ce am nevoie pentru iarnă, de aceea am ales să am grădina mea la ţară. Fac economie în acest fel“, a declarat Ioana Drăgănescu, profesoară. Nici timpul nu le permite multor gospodine să facă zacuscă în această toamnă. „Suntem mereu pe fugă şi avem ceva de făcut. Cine mai stă în bucătărie să facă dulceaţă sau să pună murături?“, a spus Mihaela Bucur, băcăuancă.

Preţuri de criză
* Vinete: 2,5 lei/kg;
* Castraveţi: 1 leu/kg;
* Roşii: 1,5 leu/kg;
* Varză: 1,5 lei/kg;
* Gogoşari: 5 lei/kg;
* Ardei Capia: 3 lei/kg;
* Pătrunjel, mărar: 1 leu legătura;
* Conopidă: 4 lei/kg;
* Morcovi: 2 lei/kg.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite