Programul ANL este în moarte clinică la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bacău n-a mai pus la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe niciun teren destinat unor noi imobile pentru tineri.

Peste 4.500 de băcăuani au depus cereri la Primărie pentru obţinerea unui apartament ANL. Dintre aceştia, 2.089 au dosarele complete şi aprobate de Consiliul Local Bacău deoarece îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Deşi mii de tineri şi-au pus speranţa în locuinţele ANL, în următoarea perioadă nu mai există niciun imobil care să fie construit prin acest program guvernamental.

„E bătaie de joc“
„Nu avem nimic pe viitor. Nici construcţie, nici măcar proiect. Pentru a face un studiu sau un proiect, trebuia să avem un teren pus la dispoziţie de Primărie“
, a spus Constantin Strugariu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe Bacău. Cei peste 2.000 de băcăuani care şi-au completat dosarul au trebuit să aducă o serie de acte şi să cheltuiască bani pentru hârtiile cerute de Primărie.

Sunt necesare adeverinţele de venit, actele de studii, de naştere, casătorie, schema locuinţei în care este domiciliul actual, suprafaţa care revine pentru fiecare persoană. „E bătaie de joc. Eşti pus pe drumuri, chemat să aduci alte acte şi până să primeşti un apartament în chirie, depăşeşti 35 de ani. Eu oricum n-am şanse, că am numai 42 de puncte“, a spus Alin Luca (33 de ani), din Bacău.

Ultimile ANL-uri sunt pe Bucegi
Zilele acestea se va face recepţia ultimelor blocuri ANL din municipiul Bacău. În 2008 a început construcţia a cinci imobile, care totalizează 125 de apartamente. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost decalat de mai multe ori deoarece constructorul a schimbat din mers proiectul, fără a anunţa beneficiarul. „Pe 6-7 august facem recepţia primelor 50 de apartamente ANL de la Bucegi. La sfârşitul lunii le vom recepţiona şi pe celelalte“, a mai spus Constantin Strugariu.

În Bacău nu s-a vândut niciun apartament
Chiriaşii apartamentelor de tip ANL le pot cumpăra după un an de stat în chirie. Deşi vestea a fost primită cu bucurie de tineri, până la această oră în municipiul Bacău nu s-a vândut nimic. „Nu s-a vândut niciun apartament până acum în Bacău. În ţară sunt câteva zeci de cazuri, dar sunt mii de solicitări“, a mai spus Constantin Strugariu. La Primăria Bacău nu se cunoaşte numărul de cereri depuse pentru achiziţionarea de către chiriaşi a apartamentelor ANL. „Nu ştiu numărul cererilor depuse. Trebuie să vorbiţi cu persoana care răspunde de acest domeniu“, a răspuns Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Nici funcţionarul responsabil cu administrarea spaţiilor locative n-a reuşit să dea un răspuns competent. „Nu ştiu statistici. Nu e prevăzut acest lucru în fişa postului. Vorbiţi cu purtătorul de cuvânt“, a replicat Cristina Bardaşu, şef la Administrarea Fondului Locativ. Potrivit legii, preţul imobilelor ANL se calculează în funcţie de valoarea apartamentului pe piaţă, din care se scade amortizarea cheltuielilor de la data punerii în chirie a locuinţei, până la data vânzării. Pentru ca aceste locuinţe să fie vândute, autorităţile locale au obligaţia intabulării acestora. În Bacău, din totalul de 770 de apartamente ANL, aproximativ 400 au fost intabulate. Un alt motiv care întârzie vânzarea locuinţelor este preţul de piaţă foarte scăzut, determinat de criza economică.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite