Profesorul care a mutat geografia Bacăului pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Lucian Şerban
Profesorul Lucian Şerban

Un dascăl de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu" Bacău a realizat un experiment, în care îmbină pasiunea pentru arta fotografică cu necesităţile de ultimă oră ale meseriei pe care o practică.

Lucian Şerban, profesor de geografie, a creat o platformă web în care a reînviat istoria geografică a Bacăului din ultimii 160 de ani, prin imagine şi text. „Prin intermediul acestui site am încercat să combin informaţia ştiinţifică cu cea artistică, imagistică", explică dascălul. Tematica pe care o abordează este legată de urbanism, amenajarea teritoriului, demografie, istorie, probleme de mediu şi cultură.

În urmă cu cinci ani, profesorul Şerban a reeditat prima monografie a oraşului Bacău, „Costache Radu-Bacăul de la 1850-1900". A descoperit întâmplător prima ediţie, publicată în 1906, într-o notă bibliografică.

A căutat cartea prin biblioteci, a găsit-o, a adăugat informaţii noi şi a republicat-o. Doi ani mai târziu, profesorul a întocmit un dicţionar geografic al judeţului Bacău, în care a cuprins obiectivele culturale de referinţă din comunele judeţului.

Pasiunea pentru geografie l-a convins să creeze un spaţiu virtual, în care elevii săi să poată vizita împreună cu el obiectivele europene de interes. Evident, cu explicaţiile ştiinţifice de rigoare.

Primele poze, în 1980

Pe siteul său deferlari.ro se pot vedea o parte din obiectivele culturale europene, iar elevii au la îndemână o metodă alternativă de îmbunătăţire a cunoştinţelor de specialitate.

Profesorul spune că îndrăgeşte fotografia de când era elev la gimnaziu. Fotograf al peisajelor, străzilor, portretelor şi perspectivelor aeriene, profesorul Şerban este convins că orice geograf are o relaţie deosebită cu spaţiul.

„Plăcerea de a face fotografii am dobândit-o când eram elev în clasa a VI-a. Am câştigat atunci la o tombolă un aparat foto clasic, cu film. Atunci mi-a intrat microbul, însă fotografia digitală, care a apărut mai târziu, m-a determinat să fotografiez tot ce are legătură cu geografia", povesteşte profesorul Şerban. Îşi aminteşte că primele poze le-a făcut în 1980, în Parcul Cancicov. „Era iarnă şi copacii erau foarte frumoşi, îmbrăcaţi în chiciură", a adăugat profesorul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite