Bacău: Produsele ecologice au întâietate la cumpărători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Produsele ecologice au întâietate la cumpărători
Bacău: Produsele ecologice au întâietate la cumpărători

În pieţele băcăuane doar 20% din legume sunt obţinute fără a li se aplica tratamente chimice.

Produsele ecologice sunt din ce în ce mai solicitate în pieţele băcăuane. Deşi în ultimii ani, de pe tarabele micilor producători au început să dispară legumele obţinute în condiţii ecologice, dorinţa oamenilor de a consuma alimente sănătoase i-a determinat pe unii producători să renunţe la folosirea tratamentelor chimice.

Gheorghe Grigoraş cultivă legume ecologice de aproape cinci ani. Nu foloseşte ca îngrăşământ decât gunoiul de grajd şi, chiar dacă nu are o producţie la fel de mare ca a celor care se folosesc de îngrăşămintele chimice, îi învinge în final la numărul de clienţi.

Sunt puţine, dar căutate
Agricultorul recunoaşte că nu reuşeşte să-şi servească toţi cumpărătorii. „O parte din legume le ţin sub tarabă. Am clienţi care cumpără săptămânal de la mine şi atunci le pun marfa separat, pentru a fi sigur că am cu ce să-i servesc”, ne-a spus Gheorghe Grigoraş. Chiar dacă cererea de legume netratate chimic este foarte mare, pieţele băcăuane nu abundă de astfel de produse. Ponderea lor, după spusele producătorilor, nu depăşeşte 20% din marfa existentă pe
piaţă.

Cei care resimt din plin acest lucru sunt băcăuanii. „Eu prefer o roşie sau un castravete netratat chimic. Nu sunt ele aşa de ochioase, dar sunt foarte gustoase”, ne-a spus Mihaela Dobrovici, o clientă fidelă a produselor ecologice. Singurul inconvenient de care se lovesc clienţii legumelor eco este preţul, cu aproximativ 40% mai mare decât al produselor tratate chimic.

Diferenţe între chimic şi natural

Producătorii care-şi tratează legumele doar cu gunoi de grajd spun că acestea pot fi uşor identificate. Cele ecologice au o culoare mai pronunţată, au forme neregulate şi un miros mult mai intens. Dacă aceste indicii nu sunt suficiente, atunci se poate apela la gustarea lor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite