Primarul Bacăului, acuzat de neglijență de firmele care fac deszăpezirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile din centrul Bacăului au fost deszăpezite zilele acestea
Străzile din centrul Bacăului au fost deszăpezite zilele acestea

Deși ninge de la sfârșitul lui ianuarie, Romeo Stavarache a convocat cu întârziere Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Prima întâlnire a avut loc pe 6 februarie. Mai mult, contractele de deszăpezire au expirat la jumătatea lui ianuarie, iar societățile nu au fost chemate ulterior să încheie vreun act adițional și să-și aducă utilajele.

Spre deosebire de alte localități din țară, municipiul Bacău a avut drumurile blocate în ultimile săptămâni, deoarece primarul nu a controlat situația. Chiar și după ce s-a oprit ninsoarea, marea majoritate a drumurilor au rămas înzăpezite. Patronii firmelor care curăță drumurile îl acuză pe Romeo Stavarache de neglijență în serviciu dar și de o proastă comunicare cu societățile care au contractat loturile din municipiul Bacău. Deoarece contractele încheiete pe 22 noiembrie sunt valabile doar două luni, dar pot fi prelungite, în cazuri de situații de urgență, ei au așteptat în ultimile săptămâni să primească un semnal din partea municipalității, pentru a-i chema la treabă și pentru a le prelungi contractele.

Deszăpezirea din ultimile zile este făcută fără o bază legală fermă, fără act adițional și există temerea că aceste lucrări nu le vor fi plătite. „Deși contractul expirase din 22 ianuarie, primarul ne-a criticat pe 6 februarie, în presă, că nu am adus toate utilajele. Nu aveam de ce. Nu știam că vrea să mai facă deszăpezirea tot cu noi. Până pe 7 februarie, când a sunat Leonard Pădureanu nu ne-a chemat nimeni. Romeo Stavarache a dovedit neglijență și lipsă de comunicare", a spus Costică Rusu, administratorul Rombet, care a câștigat mai multe loturi de deszăpezire alături de Miralex.

 Iarnă grea în Bacău. Ninsorile abundente au blocat drumurile din judeţ

„Suntem la discreția primarului"

Firmele care fac deszăpezirea se tem că nu-și vor mai vedea banii. „La Stavarache, până se aprobă un act adițional, poate dura și 6 luni sau un an. În contract nu este nicio clauză care să-l oblige pe primar să semneze o prelungire de contract. Suntem la discreția lui. Oricum, noi nu avem primar de vreo cinci ani. Nu am mai văzut semnătura lui pe nicăieri, este mereu plecat la București și Bruxelles", a mai spus Costică Rusu. Și patronul de la Miralex crede nu avea de ce să aducă toate utilajele. „Se poate verifica, contractul este expirat și nu avem nicio adresă scrisă venită din partea Primăriei, care să ne convoace pentru deszăpezire. Ca să ții toate utilajele în oraș, trebuie să plătești atâția oameni, să faci forme legale. Nu poți aduce mașinile peste noapte. Acțiunea de deszăpezire trebuia organizată din timp", a spus Dan Rusu, de la Miralex.

În Bacău se circulă în condiții de iarnă

Primarul este responsabil de deszăpezire

Legea îl obligă pe Romeo Stavarache, ca președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, să mențină în stare de alertă angajații Primăriei dar și firmele contractante, pentru ca acestea să intervină eficient. Instituția Prefectului a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență cu două săptămâni înainte, de când s-a anunțat cod galben de temperaturi și ninsoare. „Fiecare primar hotărăște, pe plan local, ce este de făcut. Există autonomie, noi nu putem interveni. Era obligația lui să convoace comitetul pentru a ține situația sub control", afirmă Dumitru Nadă, director în Instituția Prefectului, responsabil cu situațiile de urgență.

Romeo Stavarache: „Când au licitat, ori nu au fost realiști, ori au fost de rea credință"

 Primarul Bacăului, edilul Romeo Stavarache, a lansat la începutul acestei săptămâni un atac dur la adresa unor firme implicate în deszăpezire. Edilul a vrut astfel să evite criticile îndreptate împotriva lui, pentru faptul că drumurile din întreg orașul erau blocate de zăpadă. „O parte din firmele care au contractat loturi în oraș nu și-au făcut treaba. Ori nu au fost realiști, ori au fost de rea credință. Trebuie lucrat pe toate drumurile odată. Aveau, conform contractului, de adus 24 de utilaje și abia au reușit să aducă câteva", a spus primarul Romeo Stavarache, în conferință de presă.

Ger năprasnic în Bacău. Boschetarii caută refugiu la Urgențe

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite