Primăria achită căldura băcăuanilor de la CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi clienţii CET cu venituri decente nu vor mai avea grija plăţii încălzirii în această iarnă
Chiar şi clienţii CET cu venituri decente nu vor mai avea grija plăţii încălzirii în această iarnă

Condiţia este ca venitul pe membru de familie să nu depăşească 1.318 lei. Decizia a fost luată în şedinţa de Consiliu Local de ieri şi a fost votată cu toate mâinile. Banii pentru achitarea integrală a facturilor urmează să fie alocaţi de la bugetul local.

Oricât ar fi iarna de grea, pe băcăuanii racordaţi la CET nu mai trebuie să-i doară capul de facturile la energia termică. De acest lucru s-a ocupat primarul Bacăului, Romeo Stavarache, care a venit în faţa consilierilor locali cu propunerea să achite integral facturile celor care nu câştigă mai mult de 1.318 lei pe membru de familie, cât este salariul mediu net pe anul 2010.

„Este vorba de un ajutor de încălzire, cuantumul va fi egal cu valoarea facturii la energia termică consumată şi se acordă pe perioada 1 noiembrie 2010 - 31 martie 2011. Se impunea acest lucru pentru că rata şomajului a crescut, salariile s-au redus iar oamenii nu mai au cu ce plăti“, a declarat Romeo Stavarache.

În goana după clienţi

Pentru a beneficia de acest sprijin, cei vizaţi trebuie să încheie contract individual cu CET Bacău şi să fie domiciliaţi în municipiul Bacău. Mai mult decât atât, de această măsură pot profita şi cei care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat, dar sunt dispuşi să se rebranşeze până la 1 noiembrie.

Şi pentru a atrage cât mai mulţi consumatori, de la 1 noiembrie se anulează toate penalităţile de întârziere calculate de furnizor asociaţiilor de proprietari, cu obligaţia ca în termen de trei luni asociaţia să stabilească suma datorată de fiecare restanţier în parte. Datoria nu-i va împiedica însă să beneficieze de oferta Primăriei. „Vor semna şi ei convenţie individuală, iar în ceea ce priveşte datoriile este suficient să şi le asume. Intenţia noastră este să avem cât mai multe apartamente racordate“, a spus Sorin Capăt, director SC CET SA Bacău.

Dacă la finele anilor ’90 erau racordate la CET aproximativ 57.600 de apartamente, în prezent mai sunt 20.197, iar majoritatea vor fi încălzite gratis.

„Venitul stabilit pe cap de familie este foarte mare şi asta face să beneficieze mulţi de acest ajutor. Asta nu mai este o măsură de protecţie socială, ci mai degrabă o afacere comercială. Mai bine ar fi dat banii aceştia la cei cu adevărat săraci. O familie cu doi copii trebuie să câştige peste 5.200 de lei ca să fie exclusă şi nu este cazul în Bacău“, a declarat Gheorghe Apostol, director Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Bacău.

Promoţie de 30 de milioane de lei
Cei de la Primărie nu ştiu încă cât vor cheltui cu facturile băcăuanilor. Dacă vor fi 20.000 de beneficiari, la o factură medie lunară de 300 de lei, din bugetul local vor fi retraşi 6 milioane de lei pe lună, respectiv 30 de milioane de lei în cele cinci luni. La această sumă se adaugă şi subvenţia de 55 de lei/gigacalorie, plătită pentru toate categoriile de consumatori. Costul de producţie al gigacaloriei este de 273 de lei, din care Guvernul subvenţionează doar 64 de lei.

Veronica Carteş, CONFECţIONERĂ: Ar fi foarte bine. Eu m-aş încadra în criteriile lor. Anul trecut am plătit şi 480 de lei la căldură.

Natalia Bucătaru, CASIERĂ: Eu am sobă pe gaz. Nu este corect ca unii să beneficieze de ajutor din banii de la bugetul local şi alţii nu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite