Prăpădul de la Bac a lăsat universităţile din Bacău goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Universitatea „George Bacovia“ din Bacău doar 78 de tineri s-au înscris pe 1.200 de locuri. Nici la instituţia de învăţământ superior de stat din municipiu situaţia nu este roz, fiind ocupate mai puţin de jumătate din locuri.

Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău a terminat înscrierile pentru facultăţile de Ştiinţe Economice, Ştiinţe, Litere şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic. Sunt aşteptaţi în continuare candidaţi pentru Inginerie şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde dosarele se depun până la finele lunii.

La mijloc de drum, mai puţin de jumătate din locurile scoase la concurs au fost ocupate, însă şefii universităţii se declară mulţumiţi. „Până acum avem 1.086 de înscrişi pe cele 2.268 de locuri. S-au ocupat locurile bugetate la toate facultăţile şi avem candidaţi şi pentru o parte din cele cu taxă. Noi suntem mulţumiţi de numărul de înscrişi, dacă ţinem cont de rezultatele de la Bacalaureat. Mai avem o sesiune în toamnă, când sperăm să se înscrie cât mai mulţi absolvenţi“, a declarat Cătălina Ababei, cancelarul universităţii de stat din Bacău.

Nu la fel de mulţumiţi sunt reprezentanţii universităţii private „George Bacovia“, unde nici măcar 10% din numărul de locuri puse la bătaie pentru anul universitar viitor nu şi-au găsit candidaţi. Şefii instituţiei dau vina pe dezastrul de la Bacalaureat. „Înscrierile merg foarte prost. Până acum avem 78 de înscrişi pe 1.200 de locuri pentru studii cu licenţă. Bacalaureatul de anul acest a făcut prăpăd. Niciodată nu a fost mai rău ca acum. Anul trecut, pe vremea aceasta aveam circa 300 de candidaţi înscrişi“, afirmă Dumitru Bontaş, prorectorul Universităţii „George Bacovia“ Bacău.

Locuri libere şi la liceu

Nici liceele din judeţul Bacău nu au reuşit să atragă suficienţi elevi pentru a-şi forma toate clasele. După a doua etapă de admitere, peste 400 de locuri au rămas  neocupate. Cele mai multe, circa 110, sunt la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ din Oneşti unde elevii au fugit de profilul mecanică şi au lăsat instituţia fără boboci. „Nici noi nu ştim care ar fi explicaţia. Probabil copiii nu mai sunt atraşi de specializări şi va trebui să mai umblăm la oferta educaţională. Aşteptăm repartizarea din toamnă. Vom avea probleme şi cu profesorii. Noi deja am făcut restrângere de activitate şi probabil vor mai dispărea şi alte ore“, a spus Emil Badea, directorul adjunct al Colegiului „Petru Poni“.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron“ care are circa 70 de locuri neocupate. „Noi sperăm ca în final o singură clasă să nu se formeze. Aşteptăm mai mulţi elevi, peste 20, din Republica Moldova să se înscrie, aşa cum fac în fiecare an. Ei vin la noi pentru că avem cămin, cantină şi acoperă aceste costuri cu bursele primite de la minister“, a declarat Ioan Balcan, directorul colegiului. Cei care nu s-au înscris la liceu în primele două etape sau nu au fost repartizaţi mai au o şansă la a treia etapă de distribuire care se va desfăşura în perioada 5-7 septembrie.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite