Portret / Yani Doskochil, ultimul meşter de aparate de fotografiat vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yani Doskochil, meşter
Yani Doskochil, meşter

La 74 de ani, a rămas singurul meseriaş din Bacău care poate descifra tainele aparatelor de fotografiat vechi. A reparat mii şi are o colecţie de 200.Pe nea Nelu, aşa cum îl cunosc prietenii şi clienţii, îl găseşti la atelierul său, aproape de centrul oraşului. Tot timpul este serios şi are o şurubelniţă în mână. Cu ochelarii pe nas, stă aplecat asupra vreunui aparat foto, de fiecare dată vechi.

Parcă „prea vechi pentru vremurile astea“, după cum spune meşterul. Chiar dacă pare că are întotdeauna de lucru, găseşte timp să povestească despre cum l-a adus pasiunea sa de-o viaţă, aparatele foto, de la Timişoara în Bacău.


A dat Dresda pe Neamţ


Yani Doskochil s-a născut din tată de origine cehă şi mamă germană. După ce a absolvit Liceul de Mecanică în oraşul pe pe Bega, s-a angajat la o fabrică de instrumente muzicale. Cu timpul, întreprinderea şi-a extins obiectul de activitate, ajungând să importe aparate foto. În condiţiile în care nu existau specialişti în domeniu, Yani Doskochil a fost trimis la specializare chiar la fabrica Praktica de la Dresda, în Republica Democrată Germană.


S-a întors doi ani mai târziu, doar pentru a fi transferat departe de casă. „Conducerea fabricii a decis să deschidă o reprezentanţă la Piatra Neamţ şi, fiind cel mai bun la vremea respectivă, au hotărât să mă duc acolo. După ce mi-am cunoscut actuala soţie, ne-am mutat în Bacău, de unde n-am mai plecat niciodată pentru că mi-a plăcut oraşul foarte mult“, spune Yani Doskochil.


După mulţi ani şi mii de camere foto reparate, meşterul refuză să recondiţioneze aparate moderne pentru că nu-i plac. „Mi-au trecut prin mână mii de camere din astea clasice, Praktica, Zenit, Zorki, Pentakon, Kiev, Leningrad, Smena, Lomo, Kontax şi doar pe acestea îmi place să le repar. La astea noi nu mă bag, mi se pare că n-au «suflet»“, explică Yani Doskochil.


Camere pentru „meseriaşi“


Meşterul spune că diferenţa dintre un aparat clasic şi unul modern o face în primul rând cel care îl foloseşte.


„Cu o cameră veche ştie să lucreze doar un artist, cineva care apreciază vechile tehnici. O poză făcută cu un aparat digital poate fi prelucrată uşor, pe când cu un aparat clasic chiar trebuie să ştii să faci poze“, detaliază Yani Doskochil, care are acasă o colecţie de 200 de aparate vechi.

_______________

profil
născut. 23 iulie 1936, Timişoara.
studii. A absolvit Liceu de Mecanică, Timişoara.
familie. Este căsătorit, are o fiică.

întrebări şi răspunsuri
Vă place fotografia?
Fiind înnebunit după aparate, normal că îmi place să fac şi poze. Ador să fotografiez peisaje. Când eram mai tânăr, mergeam foarte des la munte, dar pozele la care ţin cel mai mult sunt cele de la mare. Am surprins nişte apusuri şi răsărituri de soare de toată frumuseţea.
Vi s-a întâmplat să nu reuşiţi să reparaţi vreun aparat?
Niciodată. Singurul aparat la care am avut mai mult de muncă a fost un Kiev. Am lucrat la el aproape o zi. În general, petrec în jur de cinci ore la un singur aparat, dar dacă văd că am probleme, lucrez cât trebuie până reuşesc să-l repar. 

ce-i place
Nu poate trăi fără muzică. Nu se desparte de sunetele armonioase nici la serviciu. Chiar dacă în atelierul său se aud des acorduri cehe, marele său favorit în domeniu este Ludwig van Beethoven, ale cărui simfonii l-au urmărit toată viaţa.

ce nu-i place
Consideră prea rapid ritmul vieţii de astăzi pentru cineva care ştie să aprecieze lucrurile simple. Nu îi plac oamenii „răi“, după cum le spune, cei meschini sau necinstiţi. A avut de-a face şi cu oameni care nu i-au dat toţi banii pentru o lucrare.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite