Portret / Talal Hamad Al-Essa aduce savoarea mâncărurilor din Siria la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talal Hamad Al-Essa
Talal Hamad Al-Essa

Talal Hamad Al-Essa a venit în România în 1983, unde a studiat medicina. Deşi a visat la propriul cabinet, a deschis un restaurant cu specific sirian. Talal, cum îi spun prietenii, s-a născut în oraşul sirian Homs. În 1983 s-a înscris pentru a deveni student, iar dintre cele trei facultăţi la care s-a înscris, una în România, una în Franţa şi alta în fosta Iugoslavie, primul răspuns l-a primit din ţara noastră.

În ciuda distanţei, n-a  stat pe gânduri. „Am fost invitat la Ambasada României la Damasc, am îndeplinit formalităţile şi am venit la studii în România. Am urmat facultatea de Medicină, timp de 5 ani, a urmat şi o perioadă pregătitoare, iar în 1990 am abolvit. Eram medic stomatolog“, povesteşte sirianul.


În 1990, Talal s-a întors în Siria, iar apoi, în 1992, a revenit în România. Cariera de medic stomatolog nu a fost însă, cea pe care avea s-o urmeze. În 1992, când a vrut să-şi deschidă un cabinet, nu a putut, pentru că nu avea cetăţenia română.


„Măritat“ în Bacău


În 1998, a devenit cetăţean român, dar nu şi-a putut pune în aplicare planul de a deschide o afacere pentru că trecuseră mai mult de cinci ani de când profesase ultima oară. În schimb, pe plan personal, lucrurile au luat o turnură fericită. „M-am «măritat» în Bacău, unde mi-am cunoscut soţia, iar acum am doi copii“, mai spune Talal.


Viaţa personală a fost completată, mai târziu, de dezvoltarea propriei afaceri. În prezent, Talal Hamad Al-Essa este om de afaceri, cu firme în domenii importante, precum construcţiile, tipografie şi alimentaţie publică. Una dintre pasiunile sale este bucătăria, aşa că sirianul „adoptat“ de Bacău s-a gândit să împartă cu localnicii câteva dintre secretele bucătăriei siriene şi arabe.


A dat medicina pentru afaceri cu restaurante


Aşa a apărut, în urmă cu un an, restaurantul cu specific sirian din centrul Bacăului. „Se cerea aşa ceva aici. Nu doar pentru faptul că eu sunt un gurmand şi mi-a plăcut ideea, ci şi pentru că bucătăria arăbească este o bucătărie mediteraneană, sănătoasă, foarte gustoasă şi naturală“, spune patronul.


După deschiderea restaurantului au apărut şi clienţii. Singura problemă a patronului este că trebuie să sacrifice din timpul personal. „Restaurantul îmi mănâncă mult timp, copiii cresc, iar uneori simt că stau prea mult departe de ei“, afirmă Talal Hamad Al-Essa.


Ingredientele sunt aduse din Siria


Totuşi, satisfacţiile sunt pe măsura efortului. „Mă bucur când văd clienţi mulţumiţi. Noi gătim cu produse naturale, aducem multe din Siria. Predomină preparatele din carne de oaie, dar pe primul loc sunt legumele“, adaugă omul de afaceri. Gustul trebuie completat şi de aspectul mâncării adaugă sirianul. „Se găteşte cu linte, năut, bob, ulei de susan, de măsline. Uleiul de măsline îl aducem din Siria. Suntem atenţi şi la aspectul mâncării pentru că există un proverb arab, care spune aşa: «Ochiul mănâncă!»“, explică sirianul.

profil
născut. 9 iunie 1965, în Siria.
studii. Facultatea de Medicină din Iaşi.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Cum vă distraţi în timpul liber ?
Mă bucur când petrec timp cu familia şi cu prietenii. Stăm la taclale, jucăm o carte, bem un şpriţ. Îmi place viaţa.
Acasă predomină bucătăria arăbească sau cea românească?
Încercăm să luăm ce ne place de la fiecare. Sarmalele le facem ca în Siria, cu mai mult orez şi legume, folosim foarte multe condimente, inclusiv şofran, dar mâncăm şi româneşte.

ce-i place
Talal Al-Essa spune că apreciază oamenii direcţi, care spun în faţă ceea ce gândesc.

ce nu-i place

Nu îi plac făţărnicia, minciuna şi oamenii care una spun şi alta fac.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite