Portret / Corneliu Agop, modelează campioni la gimnastică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Agop
Corneliu Agop

S-a apucat de antrenorat imediat după ce a terminat facultatea şi, în cei 34 de ani de carieră, a format peste 1.000 de sportive, multe dintre ele campioane.

Corneliu Agop şi-a început cariera de antrenor în gimnastica artistică feminină acum peste 3 decenii, pe când avea 24 de ani. „După absolvirea Facultăţii de Educaţiei Fizică am început activitatea ca profesor de educaţie fizică la Şcoala Generală  nr. 30 Bacău şi, în paralel, pe cea de antrenor de gimnastică la Sport Club Bacău. Am ales gimnastica pentru că mi-a plăcut, dar şi pentru că era la modă pe vremea aceea“, explică băcăuanul.


După patru ani au venit şi primele rezultate. Gimnastele pe care le pregătea au câştigat mai multe concursuri naţionale. După aceea au urmat mai multe alte rezultate notabile, nu numai în ţară, ci şi peste hotare.


40 de medalii peste hotare


I-au trecut prin mână generaţii foarte bune de gimnaste, pe care a reuşit să le ducă pe culmile performanţei. În urma participărilor la Cupa României sau la Campionatele Naţionale, Corneliu Agop a reuşit să adune 83 de  medalii. De asemenea, se poate lăuda şi cu 40 de medalii obţinute la Campionatele Balcanice, Campionatele Europene de Juniori şi Seniori, Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice.


A format o olimpică


Cel mai aproape de inima sa este performanţa reuşită în urmă cu şase de o elevă pe care a format-o la Bacău şi care a ajuns să reprezinte România la cel mai înalt nivel. „Cel mai bun rezultat al sportului băcăuan a fost adus de gimnasta pe care am pregătit-o, Monica Roşu, când a obţinut de două ori locul I la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004“, povesteşte antrenorul.
În prezent, Corneliu Agop coordonează echipa de gimnastică a Bacăului şi, împreună cu un colectiv de cinci antrenori, îşi propune să rămână prin rezultatele obţinute în galeria marilor sportivi ai judeţului.


Corneliu Agop nu a adunat trofee numai în gimnastică, ci şi de pe urma celui mai mare hobby al său. Antrenorul pescuieşte încă de la vârsta de 7 ani.


„Am început să pescuiesc cu vărguţe, cum era pe vremea aceea. Acum însă am undiţe care măsoară de la doi până la nouă metri“, explică antrenorul. Este pasionat până peste cap nu numai de tainele pe care le ascunde acest sport, ci şi de cârligele pentru pescuit pe care le colecţionează de zeci de ani.


Colecţie de cârlige


„Am adunat o colecţie de aproximativ 5.000 de cârlige. Nu am avut nicio deplasare prin străinătate sau prin locurile pe unde am călătorit fără să cumpăr măcar unul. Am strâns de prin Italia, Anglia, Luxemburg sau Germania“, completează el. Corneliu Agop povesteşte că a avut capturi impresionante de-a lungul timpului. Şi că recordul l-a atins cu un crap de 14 kilograme.

_____________________

profil
născut. 17 februarie 1952, Bacău.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică, Bacău.
familie. Căsătorit, are două fete.

întrebări şi răspunsuri
Cât de greu este acest sport?
Aici fac faţă doar cei care sunt bine selecţionaţi şi bine pregătiţi. E un lucru mare să iei un copil de 5 ani şi să-l antrenezi la toate cele patru aparate care au caracteristici diferite. Trebuie să ai forţă în mâini, picioare, dar şi un echilibru fantastic.

Câte gimnaste v-au trecut prin mână?
Au fost multe generaţii de sportivi. În total, cred că în cei 34 de ani de antrenorat am lucrat cu peste 1.000 de elevi.

ce-i place
Îi place să petreacă cât mai mult timp cu familia. De cele mai multe ori, merge împreună cu cei dragi să pescuiască. De asemenea, lui Corneliu îi place foarte mult să gătească, iar reţetele preferate sunt cele de peşte.


ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna şi persoanele care nu se ţin de cuvânt. Caracterele urâte mă dezgustă“, spune antrenorul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite