Portret / Ana Maria Chiriţă scoate la iveală copilul din oricine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pus bazele unei fundaţii care se adresează atât prichindeilor, cât şi adulţilor. Gazda Casei „Pistruiatul“ invită băcăuanii să se bucure de avantajele copilăriei.

Este mereu cu zâmbetul pe buze, împărtăşeşte o doză de optimism molipsitor în jurul ei şi spune că n-ar renunţa niciodată la copilul din ea. De când a terminat facultatea, a lucrat numai pentru copii. A avut grijă de micuţii aflaţi pe străzi, a organizat „Petreceri cu lipici“ pentru copii mai mari şi mai mici şi acum vrea să le împărtăşească şi adulţilor din „copilăria“ ei.


Lecţii de viaţă de la cercetaşi


La 17 ani s-a înscris într-un grup de cercetaşi şi acolo a învăţat cât de important este să dăruieşti şi să ajuţi necondiţionat.
„Am descoperit toate acestea prin joc, iar motto-ul principal al cercetăşiei, «fratele cel mare are întotdeauna grijă de cel mic»,  mi-a rămas în minte, este foarte prezent şi acum“, povesteşte Ana Maria. După absolvirea facultăţii, s-a angajat la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului, apoi a coordonat Centrul pentru copiii străzii Casa Pistruiatul FSC.


Timp de trei ani a încercat să le aducă un zâmbet pe buze celor pentru care strada era casa şi familia lor. A învăţat însă şi un lucru care, spune ea, a ajutat-o să-şi dea seama cât de importantă este educaţia şi familia. „La Casa Pistruiatul am înţeles ce înseamnă expresia «cei şapte ani de acasă». Dacă cei mici nu beneficiază de o educaţie minimă în copilărie, este aproape imposibil să-i ajuţi să-şi clădească un viitor sănătos“, ne-a explicat Ana Maria.


A făcut „petreceri cu lipici“

În 2005 a simţit însă nevoia să facă o schimbarei. Nu putea să părăsească copiii, aşa că şi-a început o afacere proprie dedicată lor. A deschis clubul „Petreceri cu Lipici“ unde timp de trei ani a oferit celor mici distracţie şi joc. N-a câştigat mulţi bani, însă a realizat că băcăuanilor le lipseşte ceva esenţial. „Într-un oraş cu peste 20.000 de copii există mult prea puţine locuri de petrecere a timpului liber în mod creativ. Nu există un loc care să faciliteze întâlniri şi activităţi atât între copii, dar şi între micuţi şi părinţi“, ne-a spus dezamăgită Ana Maria.


Pentru a rezolva această problemă, a înfiinţat Asociaţia „Dă mai departe“. Şi-a găsit partenerul de nădeje in Asociaţia „Oblio şi prietenii“ şi împreună au înfiinţat „Clubul Oblio“.  Aici aşteaptă ca orice copil, adolescent sau părinte talentat să vină şi să dea comunităţii o parte din cunoştinţele sale. „Este un loc unde copiii pot să-şi dezvolte hobby-urile pe care le au împreună cu alţi copii sau să-şi scrie proiectele pentru şcoală“, ne-a spus plină de încredere Ana Maria Chiriţă.

_______________

profil
născută.
5 decembrie 1974, Bacău.
studii. Universitatea Bucureşti, Facultatea de Asistenţă Socială.
familie. Este căsătorită, are un copil.

întrebări şi răspunsuri
Crezi că adulţii de astăzi mai cred în copilul din ei?
Dacă mă raportez strict la băcăuani, sunt nevoită să spun că foarte puţini dintre ei mai reuşesc să scoată la lumină copilul din ei. Sunt prea preocupaţi şi împovăraţi de grija zilei de mâine. În fiecare zi întâlnesc foarte puţini oameni veseli, dispuşi să îşi petreacă timpul „jucându-se“ cu copiii lor. Acest lucru nu numai că îi afectează direct pe ei, dar are repercursiuni şi asupra copiilor lor.  
Ce crezi că vei reuşi să schimbi cu noul tău proiect?
Ne dorim ca atât tinerii, cât şi adulţii care vor veni la acest club, să se simtă bine şi să-şi dea seama că a fi copil nu e un lucru rău chiar dacă vârsta arată că sunt deja oameni mari.

ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc, mai ales pe munte. Am călătorit în Europa şi America şi am reuşit să cunosc mulţi oameni de la care am avut foarte multe de învăţat“, a declarat Ana Maria Chiriţă.

ce nu-i place
Pentru că lucrează foarte mult cu cei mici, Ana Maria nu suportă să vadă copii care „cerşesc“ atenţie din partea părinţilor mult prea ocupaţi cu afaceri. Nu-i plac bătrânii lăsaţi uitării şi nu suportă filmele cu violenţă exagerată.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite