Portret / Raymond Cinpoeşu vrea să cânte la oboi în orchestrele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A impresionat juriul concursului Eurovision Young Musicians pentru că a interpretat Mozart la oboi. Luna trecută, a câştigat premiul I la Olimpiada Naţională de la Bistriţa.

Tânărul a vrut să cânte la un instrument muzical încă de mic. „În clasa a V-a părinţii m-au înscris la Liceul de Artă din oraş. Am iubit mereu muzica, cred că e o trăsătură de familie. Mătuşa mea, Mariana Colpos, e solistă la Opera Naţională din Bucureşti şi ea a fost cea care mi-a îndrumat paşii către o carieră în muzică“, a spus Raymond. Deşi părinţii îşi doreau ca el să urmeze cursuri de pian, Raymond Cinpoeşu a ales altceva.


A ales oboiul pentru că i se părea sofisticat


La cursuri a decis să studieze oboiul din multele instrumente de suflat. „Am vrut neapărat oboiul pentru că mi se părea un instrument sofisticat. Cea care m-a sfătuit a fost profesoara mea, Delia Pană. Ea m-a încurajat de la bun început să cânt la oboi şi este alături de mine şi în prezent. A crezut în talentul meu mereu“, a mai spus tânărul. Raymond a petrecut încă de la început foarte multe ore în sala de studiu. Îşi aduce aminte că pleca dimineaţa de acasă şi uneori ajungea seara.


„Aveam în fiecare zi cursuri care se finalizau cu cel puţin două ore de studiu. Nici acum nu s-a schimbat programul meu, plec de acasă dimineaţa la 10.00 şi vin seara la ora 19.00. Am avut noroc de un profesor bun, care a stat lângă mine, şi rezultatele nu au întârziat să apară“, a mai spus adolescentul.


La sfârşitul clasei a V-a, băcăuanul a obţinut prima diplomă. Raymond Cinpoeşu a primit Premiul „Speranţei“ la Concursul Naţional „Primăvara Artelor“.


Finalist la Eurovision Young Musicians


„Am fost foarte mândru şi m-am ambiţionat să fiu din ce în ce mai bun. De atunci, am strâns în jur de 40 de diplome, majoritatea de locul I şi II, am doar câteva de locul III“, a spus tânărul cu mândrie.


Una dintre cele mai mari realizări ale sale este clasificarea în luna martie a acestui an în finala concursului Eurovision Young Musicians. „Am trimis un CD la preselecţie cu o piesă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe care am interpretat-o la oboi. Talentul meu a fost remarcat şi am ajuns în finală. Am cântat la Ateneul Român, unde am urcat pe scenă alături de Orchestra Naţională de Tineret. A fost magnific“, a mai spus Raymond Cinpoeşu.


A obţinut premiul I la Olimpiada Naţională


Din cei şase concurenţi, Raymond nu a fost selectat în marea finală de la Viena, în schimb, la scurt timp, un alt premiu i-a umplut inima de bucurie. Luna trecută, el a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală de la Bistriţa. „Volumul de muncă pe care îl depui pentru a avea rezultate este foarte mare. Totul este recompensat însă de aplauzele pe care le primeşti la final de public“, a mai afirmat Raymond.

_________________

profil

născut. 31 august 1992, Bacău.
studii. Este elev în clasa a XI-a la Liceul de Artă „George Apostu“.
familie. Locuieşte cu părinţii.

întrebări şi răspunsuri
Ce facultate vrei să urmezi?

Vreau să merg la Facultatea de Arte din Berna, Elveţia. Am făcut deja, anul trecut, acolo un masterclass cu profesorul Arter Matthias, care a zis că mă aşteaptă oricând, cu mare plăcere, să revin. Mi-aş dori să mă stabilesc acolo definitiv.
Care sunt compozitorii tăi preferaţi?
Îmi place să interpretez din Johann Sebastian Bach şi Wolfgang Amadeus Mozart. La oboi nu poţi să cânţi decât muzică clasică şi, rareori jazz.

ce-i place
Raymond iubeşte sportul şi practică cu plăcere tenis de masă, biliard şi snooker. De asemenea, este pasionat de maşini, despre care vrea să afle cât mai multe. Nu refuză nicio ieşire în oraş alături de prieteni, când are puţin timp liber.

ce nu-i place
Băcăuanul urăşte minciuna şi bârfa. Se supără când oamenii îi vorbesc pe alţii de rău „pe la spate“. Nu suportă persoanele ipocrite.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite