Portret/ Ştefan Condurat, barmanul care face artă din cocktail

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Condurat
Ştefan Condurat

La 24 de ani este recunoscut printre cei mai buni barmani din Bacău. Cunoaşte sute de reţete de cocktailuri, pe care le pregăteşte foarte uşor.

S-a angajat ca barman în urmă cu cinci ani, imediat după ce a absolvit liceul. Dacă la început a luat-o ca pe o slujbă temporară, cu timpul ocupaţia s-a transformat în pasiune. Acum, Ştefan se bucură că a făcut-o serios.

„Nu e o meserie uşoară, însă o iubesc pentru că întotdeauna am fost provocat de plăcerea de a lucra cu oamenii. Are părţile ei frumoase, iar când lucrezi într-un club de noapte solicitările sunt pe măsură“, explică Ştefan.

A furat meserie de la alţii

Experienţa şi-a pus amprenta, iar acum băcăuanul se poate lăuda că a descifrat multe din secretele acestei meserii.
„Bartendingul se fură, şi nu se învaţă. Am avut şi şansa de-a avea de la cine descifra aceste taine. Am observat toate aceste lucruri de la specialişti pentru că am lucrat cu cei mai buni barmani din Bacău“, adaugă Ştefan. Tânărul spune că cel mai mult s-a ataşat de mixarea băuturilor şi de jonglatul sticlelor în aer. Le-a făcut pe toate pentru că a simţit nevoia să-i scoată din plictiseală pe clienţii barurilor prin care a trecut.

„Mă provoacă să creez mereu gusturi noi pentru clienţii mei. Prin intermediul mixologiei, a artei de a combina ingredientele unui anumit cocktail poţi crea şi oferi momente de plăcere celor care îţi cer opinia“, explică Ştefan. Băcăuanul cunoaşte sute de reţete de cocktailuri  şi zeci de modalităţi de-a le prepara, însă este convins că numai experienţa în domeniu îţi dă abilitatea de-a şti ce e bun şi să recomanzi un cocktail unei persoane pe care o vezi pentru prima oară.

„Trebuie să practici mult această meserie pentru a şti cum să prepari un cocktail care să se potrivească atât cu momentul în care se bea, cu locul, dar şi cu gustul persoanei. De multe ori clientul trebuie analizat, atât după stilul pe care îl adoptă, cât şi după înfăţişare sau îmbrăcăminte pentru a-i oferi un cocktail pe plac. E o chestie care ţine de moment, de intuiţie şi de experienţă“, destăinuie barmanul.

Reinventează cocktailuri

Mixajul băuturilor l-a atras pe Ştefan, mai ales pentru că  a realizat că poate reinventa arome. „Băuturile cunoscute pot fi reinventate şi construite. Cum ar fi cocktailul «B 52», «Cosmopolitan» sau «Margarita», de exemplu. Folosesc aceleaşi ingrediente clasice, cele pe care le ştie toată lumea, dar uneori le recombinăm, fie prin adăugarea unor noi ingrediente, fie prin schimbarea cantităţii altora. Facem acest lucru pentru a le trezi clienţilor plăcerea de a consuma mereu ceva nou, pentru a nu se plictisi de gusturile clasice“,  mărturiseşte Ştefan.

Profil
Născut. 29 decembrie 1986, Bacău.
Studii. Student la Facultatea de Economia Afacerilor, Universitatea „George Bacovia“.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce fel de cocktailuri îţi plac ţie?
Îmi plac acele reţete care prin mixarea ingredientelor redau o explozie de gusturi. „Flaming Lamborghini“ este preferatul meu. Este flambat şi se poate servi şi cu un spectacol, cu o cascadă
de flacără.

Ai dori să le recomanzi ceva clienţilor sau celor cărora le plac cocktailurile?
Aş dori să le recomand clienţilor să încerce întotdeauna câte o nouă reţetă pentru a savura întotdeauna noi arome. Bând de fiecare dată aceleaşi ingrediente dispare plăcerea de a le consuma şi pot reaprinde pofta prin încercarea unor noi formule de arome de cocktailuri.

Ce-i place
Îi place sportul pentru că îl relaxează şi-l ajută să facă mişcare. Mâncarea sa preferată este salata bulgărească şi-i place să petreacă timpul cu prietenii.

Ce nu-i place
Nu-i plac persoanele care nu-l respectă în măsura în care el le respectă. Nu-i place aroganţa.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite