Portret/ Florentina Ciobanu, poliţista pasionată de arta scrisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentina Ciobanu
Florentina Ciobanu

Tânăra completează ziua procese verbale, iar noaptea sau în zilele libere compune poezii sau eseuri despre lucrurile care o frământă.

Pe Florentina haina militărească a pasionat-o dintotdeauna. Deşi se autodescrie ca fiind o persoană sensibilă, maleabilă şi deschisă, profesia pe care a ales-o se pliază foarte bine cu stilul său. „Uneori e o muncă obositoare, dar îmi oferă şi satisfacţii. Secretul muncii unei poliţiste constă în caracterul pe care trebuie să-l aibă. O astfel de femeie trebuie să fie puternică şi să premediteze în orice moment pasul pe care urmează să-l facă“, a explicat  Florentina Ciobanu.


„Cuvinte nerostite“


Tânăra este şef al Biroului de Paşapoarte din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău din 2007, iar dacă ziua lucrează şi scrie procese verbale, seara devine alt om. Acasă aşterne cu pixul pe foaie sentimentele pe care le trăieşte, lucrurile despre care vrea să vorbească. Talentul artistic al Florentinei provine încă de pe vremea când era elevă. „Mi-a plăcut să scriu dintotdeauna. Am cochetat cu reviste literare pentru că am simţit nevoia de spaţiu, să-mi descarc prin scris trăirile. Am scris pentru revista «Limba şi Literatura Română» pe vremea comunistă şi am primit şi diplome pentru creaţiile mele“, precizează poliţista.


Pe viitor, tânăra îşi doreşte să publice creaţiile deoarece este convinsă că versurile ei au darul de a-i sensibiliza pe cei care ar citi-o. „Îmi place să fiu atentă la ce se întâmplă în jurul meu şi să aştern pe hârtie toate sentimentele prin care trecem. De obicei, întâmplările din viaţa mea, momentele grele prin care am trecut sunt cele care îmi inspiră scrierile. Mi-ar plăcea să se materializeze într-o zi această pasiune şi să-mi public toate creaţiile. Le-aş pune în volume sub titlul „Cuvinte nerostite“ sau „Dureri înăbuşite“, a spus poliţista.


Face oamenii să râdă


Florentinei îi place să aducă zâmbetul pe faţa celor din jurul ei. „Lucrez la ghişeul de paşapoarte, chiar dacă e o zi cu sărbătoare. În aceste zile am iniţiativa să le urez „La mulţi ani“ cetăţenilor pentru că astfel de gesturi contează enorm“, a mai spus poliţista. În timpul liber îi place să aducă bucurie copiilor bolnavi. „În weekend-uri sunt cu inima alături de copiii bolnavi de SIDA şi le citesc poveşti scrise de mine. Simţi o mare satisfacţie atunci când ajuţi. Nu poate fi descris în cuvinte sentimentul din momentul când eşti căutat de oamenii pe care i-ai făcut cândva să zâmbească. Copiii de la centre întreabă frecvent de mine“, a încheiat  Florentina.

întrebări şi răspunsuri


Care sunt scriitorii preferaţi?
Îmi plac Lucian Blaga şi George Bacovia. Sunt poeţi foarte sensibili, care îmi ating sufletul.

Ce altă profesie v-ar fi plăcut să aveţi?
Probabil actriţă. Am avut o perioadă când am cochetat şi cu teatrul. Latura artistică am simţit-o în adolescenţă. Am făcut parte chiar şi din cenaclul liceului.

ce-i place
 „Îmi place să socializez, să îmi fac prieteni şi să-i ajut. Îmi place fotografia pentru că întipăreşte amintirile. Uneori îmi reproşez că nu am reuşit să fac atâtea fotografii pe câte amintiri frumoase am. Îmi place să lucrez cu oamenii şi să-i fac să uite de necazuri şi griji“, spune Florentina Ciobanu. În timpul liber, ea stă ore întregi printre copiii bolnavi de SIDA.

ce nu-i place
 „Nu-mi plac minciunile şi nici persoanele linguşitoare. Nu o să reuşesc niciodată să mă ataşez de oamenii cu astfel de caractere“, a încheiat poliţista.

profil
născută. 6 aprilie 1969, Comăneşti.
studii. Facultatea de Drept, doctorand în anul I la Management şi Administraţie Publică.
familie. Căsătorită.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite