Portret/ Doina Juravle a furat de la Brodina arta ouălor-bijuterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Juravle
Doina Juravle

Doina a deprins acum zece ani, de la o consăteancă, tehnica încondeierii ouălor. De atunci, face furori la târguri, dar şi pe internet, cu creaţiile sale tradiţionale.

Când vorbeşte despre talentul ei de a picta şi încondeia ouă de Paşti, Doina pare că radiază de bucurie.  A descoperit această pasiune în urmă cu zece ani, când o consăteancă din Brodina i-a arătat cum se face, şi de atunci, nu s-a mai ridicat de la masa de lucru. „Acolo unde locuiesc eu, în satul Brodina din judeţul Suceava, tradiţiile se păstrează ca la carte.

În creierul munţilor, pentru femei nicio sărbătoare nu trece neobservată. Stăpânim bine fiecare obicei, iar tehnica încondeierii ouălor la noi nu este un secret. Eu am învăţat de la o prietenă din sat“, povesteşte Doina.


Roşu şi negru din bătrâni


Îşi aminteşte că prima dată a încercat din curiozitate să vadă dacă ar putea şi ea să decoreze un ou. Încet-încet, s-a trezit apoi că petrece ore în şir la masa de lucru. „Nu mi s-a părut deloc minuţios. Lucrez zi de zi cu multă plăcere şi dacă nu vând la târguri, pictez ca să vând pe internet. Mă ajută şi băieţii mei foarte mult“, a mai spus artizana. Doina foloseşte două tehnici de lucru.

Prima este cea veche, moştenită din moşi-strămoşi prin care oul este pictat cu motive bătrâneşti, în galben, roşu şi negru, fără ceară. Tehnica mai nouă este „în relief“, prin care ceara este colorată pe ou cu diferiţi pigmenţi. „Ceara naturală este colorată în galben şi roşu cu ajutorul chişiţei. Ceara închisă la culoare este obţinută prin ardere“, a mai explicat Doina.


Talent descoperit de public


Artizana din Brodina spune că şi-a dat seama că talentul ei va fi apreciat de oameni după ce a mers neinvitată la un târg al artizanilor în Suceava. „Am zis să încerc, voiam doar să văd reacţia clientului. Am zis că dacă oamenii vor fi încântaţi de produsele mele, voi continua şi aşa a şi fost. Mi-am transformat pasiunea într-o meserie adevărată“, a mai adăugat suceveanca.


Doina spune că în zona în care s-a născut toate femeile sunt pricepute la încondeierea ouălor şi la alte practici străvechi. „Îmi aduc aminte că într-un an un elveţian a organizat la şcoala din sat o expoziţie de Paşte cu lucruri tradiţionale. Atunci toate femeile au coborât de pe munte cu ouă încondeiate şi mâncăruri specifice. Străinul a rămas uimit de măiestria femeilor din Brodina“, a  mai spus Doina.


Singurul ei regret este că oamenii nu vizitează locul în care ea s-a născut. „Dacă turiştii ar veni în zona noastră ar rămâne suprinşi de frumuseţea peisajului. Localnicii sunt extrem de primitori şi talentaţi. Obiceiurile în zona noastră se păstrează ca în urmă cu 100 de ani, iar lucrurile pe care le pot cumpăra de la săteni sunt unice în lume“, a încheiat suceveanca.

întrebări şi răspunsuri


Care vă este cea mai dragă tehnică de pictat ouă?


La început, îmi plăcea foarte mult să lucrez cu ceară, dar acum mai mult îmi place tehnica veche, fără ceară. Cea în care se folosesc doar trei culori. Fiecare desen reprezintă un simbol si îmi este drag să lucrez aşa cum o făceau femeile românce în urmă cu sute de ani.


Este mai uşor să pictaţi ouăle de gaină decât cele de struţ?


Modelele făcute pe un ou mic au o frumuseţe aparte. Este adevărat că pe un ou mare ai loc să creezi mai mult, poţi acoperi o suprafaţă mai mare cu desen, însă mie mai dragi îmi sunt ouăle mici de raţă pictate.

ce-i place
Doina iubeşte munca în grădină, deşi rareori îşi face timp pentru a îngriji florile. Apreciază curăţenia şi cel mai mult obiceiurile tradiţionale de peste an. De asemenea, adoră plimbările lungi.

ce nu-i place
Suceveanca urăşte minciuna şi viclenia oamenilor. Nu-i place când trebuie să facă lucruri la care nu se pricepe. Urăşte să lucreze presată de timp, pentru că e perfecţionistă.

profil


născută. 3 iulie 1965, Brodina, Suceava.
studii. Liceul Agroindustrial Vicov, Suceava.
familie. Este căsătorită, are trei copii.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite