Portret/ Claudiu Margasoiu îşi tratează deţinuţii cu artă şi sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Margasoiu
Claudiu Margasoiu

Directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Bacău încearcă să-i aducă pe puşcăriaşi pe calea cea bună printr-o metodă originală: îi implică în acţiuni culturale.

Şi-a dorit mereu să lucreze într-o instituţie militarizată. „După terminarea Academiei de Poliţie, m-am angajat în cadrul Penitenciarului, la Serviciul de Informaţii. Postul a fost o provocare pentru mine pentru că munca în cadrul acestui departament îţi pune mintea la contribuţie şi te obligă să devii mai abil decât cei care lucrează în această instituţie“, a spus el.

Claudiu s-a adaptat foarte repede la regimul din închisoare. A lucrat apoi la Serviciul Pază în cadrul instituţiei, iar din 2007 a fost împuternicit să coordoneze activitatea Penitenciarului Bacău.

Îi învaţă pe deţinuţi să-şi recapete respectul de sine

Claudiu îi priveşte pe deţinuţi ca nişte simpli oameni care, din cauza faptelor comise, au ajuns cu stima de sine la pământ şi consideră că e necesar să le demonstreze că au calităţi şi că faptele lor nu îi definesc. „În penitenciarul Bacău încercăm să-i deschidem  pe deţinuţi către societate, pentru că la un moment dat, fie că le place sau nu, ei se întorc acolo“, a spus directorul penitenciarului. 

Claudiu povesteşte că le ascultă întotdeauna cerinţele deţinuţilor şi-i încurajează să lupte pentru ele. „Încercăm să-i încurajăm prin activităţi creative. Unii dintre ei au participat la expoziţii de icoane pe care le-au pictat pe coajă de copac. Alţii au fost realizatori TV în cadrul penitenciarului, pentru că am înfiinţat o televiziune cu circuit închis. Avem, de asemenea, şi un coafor în cadrul căruia se şcolarizează deţinuţii, dar şi o sală de forţă pe care am inaugurat-o cu Ionuţ Iftimoaie“, a explicat directorul.

Pregăteşte un important campionat de fotbal

Claudiu se împarte între munca pe care o realizează în cadrul penitenciarului, familie, dar şi o pasiune mai veche: fotbalul. A înfiinţat o echipă a penitenciarului destul de puternică. Angajaţii din subordine fac parte din „team“ şi participă frecvent la competiţii şi campionate. 

„Echipa noastră se numeşte «Acvila». Ne pregătim acum să  participăm la un campionat european de fotbal. La acestă mare competiţie sunt înscrise mai multe penitenciare din Europa care au echipe de fotabal“, a mai spus el.
Claudiu Margasoiu spune că deţinuţii nu sunt privaţi de astfel de competiţii şi că în ultimii ani aceştia au participat la numeroase campionate.

„Am participat şi cu deţinutii la competiţii în zona Moldovei. Ei sunt pregătiţi de antrenori, preparatori sportivi din cadrul Serviciului Cultural din cadrul Penitenciarului. Detinuţii se antrenează frecvent pentru că mulţi dintre ei sunt dornici şi vor să progreseze, să lupte pentru pasiunile pe care le au“, a încheiat directorul.

Profil
Născut. 27 octombrie 1870,  Lipova, Judeţul Bacău.
Studii. Academia de Poliţie, „A. I. Cuza“ Iaşi. Master de Management în Industrie şi Administraţie.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Vă ocupă mult timp acest serviciu?
Nu e uşor ceea ce fac. Aici se pune suflet şi e o muncă în care te implici. Pe mulţi dintre deţinuţi i-am învăţat şi cum să folosească apa, cum să aibă o igienă personală proprie. Mulţi nu ştiu nici despre lucrurile elementare.
Ce planuri aveţi în privinţa penitenciarului?
Vrem să construim altă clădire în judeţul Neamţ pentru că Bacăul deserveşte în prezent ambele judeţe şi avem în jur de 1.000 de deţinuţi în loc de 800, cum ar fi normal să existe.

Ce-i place
„Îmi place să gătesc pentru că sunt un gurmand. Îmi plac reţetele tradiţionale din carne de porc. Încerc să petrec cât mai mult timp alături de soţia mea şi alături de copiii mei“, spune directorul.

Ce nu-i place
Nu-i place răutatea excesivă a unor oameni. Dorinţa de a minţi pe cineva o consideră un gest neomenesc.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite