Portret/ Anton Achiţei Duce folclorul moldovenesc peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Achiţei
Anton Achiţei

Interpretul de muzică populară Anton Achiţei este apreciat atât în ţară, cât şi în străinătate. Botoşăneanul a compus peste 100 de melodii.

Anton Achiţei povesteşte că a simţit dintotdeauna că muzica populară îl atrage. „Simţeam mereu nevoia de a cânta. În sufletul meu ardea un foc continuu, care nu m-a lăsat în pace până nu am luat cântecul în braţe“, a povestit Anton Achiţei.


A debutat în muzică în anul 1970, când s-a angajat ca interpret la Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Botoşanilor“, iar în anul 1971 a debutat la Radio Bucureşti cu cinci piese. Anton Achiţei a compus de-a lungul timpului peste 100 de melodii de muzică populară. „Melodiile pe care le-am creat sunt inspirate din toate regiunile ţării. Am creat melodii dobrogene, dar şi munteneşti sau ardeleneşti. Repertoriul meu cuprinde aproape toate ritmurile muzicii populare de la horă şi  până la sârbe, doine, bătute şi chiar şi geampara. Acest stil are ritmul melodiei «Bun e vinul ghiurghiuliu»“, a mai povestit interpretul.


A predat la Şcoala de Arte din Bacău


Anton Achiţei s-a dedicat cu pasiune muzicii populare, iar drumul l-a purtat şi la Şcoala de Arte din Bacău, unde a fost profesor. În oraşul lui Bacovia a ajuns prin anii ’80 ca membru al ansamblului „Rapsozii Botoşanilor“, iar în 1995 a devenit profesor la secţia canto a şcolii de arte. Printre elevii săi s-au aflat nume importante ale muzicii populare româneşti, precum George Cojocărescu şi Irina Sabău. „Mi-am dat seama că un dascăl trebuie să insufle dragostea pentru muzică, dar şi să ducă mai departe tradiţiile“, a povestit Anton. Botoşăneanul povesteşte cu nostalgie cât de mult a admirat-o pe Maria Lătăreţu.


Este un mare admirator al Mariei Lătăreţu


„Cântăreaţa Maria Lătăreţu a murit cu o zi înainte de a o cunoaşte personal. Artista îşi dorea enorm să îi ofer pe o hârtie versurile melodiei mele «Stejărel de la Guranda», pentru a le putea fredona într-un concert. Pe vremea aceea eram în Botoşani, iar Maria Lătăreţu colabora cu o orchestră din acest oraş. Mare a fost supărarea când am aflat că a murit cu o zi înainte de a o cunoaşte“, a povestit artistul.


Pentru că a fost sensibilizat de această întâmplare, Anton a simţit nevoia de a-i aduce cântăreţei un omagiu, iar la două luni de la moartea acesteia a compus o melodie în memoria îndrăgitei cântăreţe. „M-am dus în Oltenia, pentru că Maria era olteancă şi am cântat la Turnu Severin melodia pe care am compus-o în amintirea ei. Când întreaga sală a început să aplaude cu lacrimi în ochi, am trăit cel mai emoţionant moment din viaţa mea“, a povestit Anton Achiţei.

întrebări şi răspunsuri

 Ce planuri aveţi pentru următorii ani?
Îmi doresc să adun într-o culegere versurile celor 100 de melodii create de mine.  Îmi doresc să public cât de curând o carte, pe care am să-o denumesc „Culegere de Versuri Populare“.
Ce exprimă melodiile pe care le interpretaţi?
Cred că în melodiile mele  se regăsesc toate momentele importante din viaţa unui om. Am cântat melodii de jale, de dor, dar şi de dragoste.

ce-i place
Artistului îi place să vadă oamenii fericiţi. Îi place teatrul, muzica, pictura şi respectul. Artistul se pregăteşte să publice o a doua carte de proză în care vrea să prezinte întâmplări inedite pe care le-a trăit de-a lungul vieţii.

ce nu-i place
Nu suportă oamenii răi şi nicis persoanele care distrug tot ce este frumos în jurul lor.

profil
născut. Botoşani.
studii. Liceul Teoretic Botoşani.
familie. Este căsătorit, are o fiică.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite