Portret/ Andre Muit, olandezul care ajută mii de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andre Muit
Andre Muit

A venit în România în 1995 şi a pus bazele Betaniei, una dintre cele mai importante organizaţii caritabile din ţară. A reuşit să atragă peste 13 milioane de euro.

Andre Muit a cunoscut România în 1990. Atunci era şofer pe o maşină care transporta ajutoare pentru nevoiaşii din Băcău şi Suceava. S-a întors în Olanda, însă suferinţa văzută în România a rămas undeva, într-un colţ al sufletului.

Aşa că în 1995 a decis să revină, ca să-şi pună în practică ideile de ajutorare a semenilor. „Am înfiinţat, cu sprijinul prietenului meu Adrian Indreaş, asociaţia Betania. La început era doar centrul de zi. Apoi, pe măsură ce am reuşit să atragem sprijin din Olanda, am extins numărul proiectelor, dar şi al activităţilor“, povesteşte olandezul într-o română aproape perfectă.  

Şi-a adus familia cu el

Andre nu a venit singur în Bacău, ci împreună cu soţia şi cei doi copii, o fetiţă şi un băiat. Copiii învaţă acum în Bacău, iar familia Muit a devenit, parţial, tradiţional românească. Acest lucru era inevitabil, cu toţi prietenii pe care şi i-au făcut aici. Mai greu le este părinţilor şi fraţilor lui Andre Muit, rămaşi acasă, la Rotterdam.

„Cei din familie, care sunt în Olanda, s-au obişnuit de-acum. Încerc să-i vizitez cât pot de des, au fost şi ei aici, în Bacău. Este mai dificil, dar cât timp am soţia şi copiii cu mine, totul este în regulă“, se confesează olandezul.

Betania a ajuns una cele mai importante organizaţii din România, recunoscută şi de Guvern ca organizaţie de utilitate publică. A derulat sute de proiecte din domeniul social, dar şi din învăţământ, sănătate, cultură, iar mii de beneficiari au reuşit să se integreze mai bine în societate datorită iniţiativelor Betaniei. Suma atrasă din 1995 şi până acum de la organizaţii şi oameni de afaceri din străinătate a depăşit 13 milioane de euro.

Pasiunile din timpul liber

Orice întrebare despre timpul liber este întâmpinată de Andre Muit cu un zâmbet înţelegător. Pentru un om care conduce o organizaţie cu atâtea proiecte şi care are şi o familie timpul liber poate fi cel mult un vis. De altfel, momentele de respiro sunt petrecute tot alături de familie.

„Pasiunea mea este munca, nu am altele. Acasă ne mai relaxează şi prezenţa animalelor, pentru că avem trei pisici, trei câini, doi iepuri, hamsteri şi peşti“, explică olandezul naturalizat în România. „Când avem timp să ieşim în oraş, preferăm mall-ul, pentru că alte opţiuni nu prea sunt în Bacău“, a adăugat Andre Muit.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite