Portret/ Alexandru Nagy îmbină sportul cu muzica populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cucerit mai multe medalii în pentatlon. Patru ani la rând a obţinut cu trupa sa de dans locul întâi la Campionatul Naţional de Majorete. Alexandru Nagy a făcut sport de când se ştie. La doar şase ani a intrat în bazinul de înot din oraşul natal.

I-a plăcut să facă mişcare, însă nu şi-a imaginat că îşi va dedica toată viaţa activităţii sportive.

La 16 ani, după zece ani de înot, s-a îndreptat spre o nouă disciplină sportivă, care avea să-i aducă şi cele mai mari succese. „Am făcut pentatlon modern. E un sport foarte greu având în vedere că sunt mai multe probe: călărie, scrimă, tir, cros şi înot. Am ales această disciplină pentru că selecţia se făcea din rândul înotătorilor“, explică profesorul.

Alegerea s-a dovedit a fi una inspirată. În 1973 a cucerit o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Juniori de pentatlon modern, desfăşurat în Suedia. Un an mai târziu, la Moscova cucerea aceeaşi medalie, însă de această dată la Campionatul Mondial de Seniori. Alegerea de a urma Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a fost una firească. Nu putea să se desprindă de această lume.

Face ore de sport pe muzică populară

Imediat după absolvirea ei a ajuns la Bacău unde, timp de aproape 30 de ani a fost antrenor de tir la Clubul Sportiv Şcolar Bacău. În 2004 a ajuns să fie profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Bacău. Pentru că este o fire energică şi îi plac foarte mult copiii profesorul s-a pus imediat pe treabă. Şi-a dat seama că se poate implica în pregătirea trupei de majorete a liceului. Deşi nu a absolvit cursuri de dans, el consideră că are ritmul în sânge. Cele două calităţi au fost suficiente pentru a-şi dedica aproape tot timpul dansului şi muzicii. „La orele mele de sport copiii fac mişcare pe ritmuri muzicale. Le pun să asculte muzică rap, break-dance, vals, tango şi populară“, spus Alexandru.

Pe urmele lui Liviu Vasilică

Cu trupa sa a reuşit să cucerească de patru ori la rând Campionatul Naţional de Majorete. Nu a abandonat însă nici muzica. Pentru că la orele de sport a avut ocazia să audă mulţi elevi fredonând diverse melodii, a înfiinţat şi un grup de bărbaţi care cântă muzică populară.

„Mie îmi plăcea foarte mult regretatul Liviu Vasilică. Aşa mi-a venit ideea să dezvolt o trupă de băieţi similară celei pe care o înfiinţase artistul. Toţi băieţii sunt din liceul la care predau. Din toamnă se va destrăma formaţia pentru că toţi sunt în clasa a XII-a. O iau însă de la capăt şi o să caut alte tinere talente“, a spus plin de optimism profesorul Alexandru Nagy.

Profil

Născut: 29 mai 1951, la Sibiu.
Studii: A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti.
Familie: Este căsătorit şi are o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Ce activitate vă place cel mai mult?
Toate îmi sunt dragi şi mă bucură. Având în vedere însă că trupa de dans a majoretelor mi-a adus cele mai mari satisfacţii, mă simt mai apropiat de această activitate. În fiecare zi dedic trupei în jur de trei-patru ore, iar în weekend chiar şi câte cinci-şase.

Cum îmbinaţi sportul cu muzica?
Fără muzică mişcarea nu mai are acelaşi sens. Mi s-a întâmplat ca la o oră de sport să aud fredonând o melodie de către o elevă de-a mea. Mi-am dat seama că are voce şi m-am dus cu ea la Palatul Copiilor. Acum este la Conservator, la Iaşi, şi a obţinut locul întâi la unconcurs naţional de muzică.

Ce-i place
Iubeşte oamenii cu simţul umorului şi nu ratează filmele de comedie. Este atras însă la fel de mult şi de filmele science fiction, dar şi de literatură. Marea lui dragoste sunt copiii, de care încearcă să se apropie.

Ce nu-i place
Nu-i place minciuna şi nici ipocrizia. Chiar dacă a făcut sport de performanţă şi a fost obligat să aibă o viaţă foarte riguroasă, Alexandru Nagy ne-a împărtăşit că nu suportă disciplina dusă la extrem.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite