Portret/Mihai Docea: „Transform obiectele în lucrări de artă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Docea
Mihai Docea

După ce a colindat prin Italia, Statele Unite ale Americii, Costa Rica şi India, artistul născut în Bucureşti a decis să se stabilească la Bacău. Mihai Docea s-a apucat de desenat când avea numai doi ani. Lua atunci creionul sau creta şi mâzgălea pereţii casei.

„Mama m-a văzut ce făceam şi s-a hotărât să-mi cumpere hârtie. Degeaba, eu tot pe pereţi desenam. Atunci, s-a răzgândit şi mi-a dat una din încăperile locuinţei s-o decorez cum vreau eu“, povesteşte artistul.

Mai târziu, tot mama, care era medic, i-a adus plicurile de la radiografii, pentru a le folosi în procesul de creaţie, însă Mihai le-a refuzat. Nu-i plăcea că hârtia din care erau fabricate plicurile era portocalie.

A părăsit ţara din cauza mineriadei

Ajuns în clasa a X-a, a decis să se pregătească pentru a da la Institutul de Artă din Bucureşti. „Mama m-a încurajat mereu, însă tata, deşi şi el era talentat, şi cred că de la el am moştenit această îndemânare, s-a opus ferm, pentru că-şi dorea să fiu stomatolog ca şi el. Până la urmă a acceptat“, adaugă artistul. La Institutul de Artă a intrat din prima, după ce s-a pregătit intens cu sculptorul Mihai Buculei.

A pictat şi a sculptat în paralel, dar s-a ocupat şi de pictura monumentală. Încă din 1985, pictorul a avut o activitate intensă, participând la multe expoziţii de grup şi tabere de creaţie. În 1990 a decis să părăsească ţara. „Mineriada m-a determinat să plec din ţară. Trei săptămâni am stat în Italia. Apoi am ajuns în Statele Unite al Americii“, adaugă plasticianul.

A stat în străinătate 17 ani, timp în care a expus constant lucrări în galerii. „Acolo l-am cunoscut pe William P. Reimann, decanul Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii Harvard. L-am ajutat cu două proiecte mari de sculptură monumentală, unul în Pennsylvania şi unul în Florida“, a completat artistul.

Din SUA s-a mutat în Costa Rica, unde a cumpărat o proprietate pe care a trasformat-o în centru cultural de rezidenţă artistică. A părăsit şi acele locuri pentru o tabără de creaţie în India, unde a cunoscut-o pe artista băcăuancă Carmen Poienaru. Datorită ei s-a mutat definitiv în Bacău.

„Acum experimentez arta. Mă joc cu obiectele, pe care le trasform în lucrări de artă. Sculptez şi pictez în acelaşi timp“, declară artistul.

Profil

Născut: 29 aprilie 1962, Bucureşti.
Studii: A absolvit Institutul de Artă „N. Grigorescu“ din Bucureşti.
Familie: Divorţat, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Prin ce se evidenţiază lucrările dumneavoastră?
În arta mea se vede influenţa Americii Centrale. La început, pentru că am trăit în România, pictam cu mult cenuşiu. Acum folosesc culori tari. Mai mult, reinventez obictele. Îmi place să-mi spun că sunt intervenţionist, adică transform un obiect obişnuit în ceva care poate fi văzut ca o lucrare de artă.

Credeţi că artiştii contemporani sunt promovaţi suficient?
Nimic nu este niciodată suficient. Arta contemporană este mai puţin înţeleasă şi mai puţin promovată. Este păcat, pentru că artiştii sunt foarte creativi. Nu vin cu lucruri noi, le reinventează pe cele vechi.

Ce-i place
Îi plac foarte mult călătoriile în locurile exotice, cum ar fi India sau America Centrală. Mihai Docea iubeşte mâncarea bine gătită şi, nu în ultimul rând, îi place să se distreze cu prietenii.

Ce nu-i place
Nu poate suporta minciuna şi oamenii făţarnici. Nu se implică deloc în politică şi nici nu urmăreşte emisiunile de acest gen la televizor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite